02/23/11 22:55
(http://e-vestnik.bg/)

Министърът на съд Божидар Нанев: Обвинен съм, защото служих на България и спазвах закона

Д-р Божидар Нанев. Снимка: Булфото

Първият здравен министър в правителството на ГЕРБ, д-р Божидар Нанев очаква решение на съда по обвинения срещу него. При номинцията на Нанев от Борисов, лекарското съсловие приветства избора му. Според лекарите Нанев е почтен, въздържан, държи на думата си и е консенсусен. През март 2010 г. подаде оставка, след като беше обвинени в злоупотреби с ваксини против грип. В ексклузивно интервю за сайта на английски novinite.com (Sofia News Agency) Нанев разкрива как са нагласяни обвиненията срещу него (интервюто е превод от английски).Д-р Нанев е роден 1963 г. в Димитровград. Завършил е френска езикова гимназия и медицинска академия в град Варна. Специалист е по обща, гръдна и детска хирургия. Работи в Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Света Марина” - Варна. Хоноруван асистент е по детска хирургия към Медицинския университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” във Варна. От 2008 г. е председател на Български лекарски съюз - Варна, а от 10 януари 2009 г. е председател на Български лекарски съюз до избирането му за министър. Женен, има един син. Съпругата му също е лекар - рентгенолог.

- Ясно ли е вече в какво точно сте обвинен?

- Според обвинителния акт съзнателно съм бил сключил неизгодни сделки между Министерството на здравеопазването и “Рош България” ЕООД за доставка на антивирусния препарат “Тамифлу”. От това била произлязла значителна вреда за министерството - общо 2, 45 млн. лв. - разликата между цената, предложена от Националната здравна служба на Великобритания чрез британското посолство до Министерството на здравеопазването, и договорената цена от министерството за доставка с дружеството.

В качеството ми на свидетел и министър четири пъти давах подробни показания в следствието за това, имало ли е грипна епидемия в България, в какви размери е била, колко хора са се разболели, колко са починали, доказано ли е, че са заболели точно от вируса АH1N1, а не от друг вирус. Защо са били закупени антивирусни препарати, в какви количества, необходимо ли е да бъдат купувани, не сме ли станали жертва на международен заговор на фармацевтични компании, които създават истерия за да продадат продуктите си? Ясно се открояваше тезата на следствието, че в България  такава епидемия от свински грип не е имало, че почти никой не се е разболял от този грип и, че антивирусните медикаменти не са били необходими, а са купени само за да се реализират обороти на фирмите.

Бях възмутен, даже предупредих следователя да внимава да не каже това някъде публично, защото ще станем за смях като единствената държава, която се отнася несериозно към заплаха за живота и здравето на хората, обявена от всички международни здравни институции. За това имахме и решение на министерски съвет. Обясних, че сме се обърнали към представителите на производителите в България за да купим 200 000 дози “Тамифлу” и 150 000 дози “Реленца”. Тези количества покриваха 4-5 % от населението на страната. В много европейски страни закупените количества покриваха 80-100 % от населението. И тъй като производителите ни обясниха, че имат затруднения да ни ги доставят веднага, защото не смогват да произведат  всички заявени количества, ние се обърнахме към европейските институции за помощ. Писахме отделни писма с такава молба към посолствата на по-големите европейски държави – Германия, Франция, Великобритания и др. Получихме дарения, а английската здравна служба предложи да ни продаде. Тогава усетих как тезата бързо се променя в друга посока. Осъзнах, че този фарс е насочен срещу мен, когато на 29.03.2010 получих призовка да се явя като обвиняем.

- Защо не се възползвахте от предложението на британската национална здравна служба за доставка на „Тамифлу” на по-ниска цена?

- Отговорът на този въпрос изисква малко повече обяснения. Пред нас ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване