02/23/11 16:10
(http://www.klassa.bg/)

Сани Жекова с втора награда "Спортист на месеца"

Александра Жекова получи наградата за спортист номер 1 на България за декември 2010 година заради второто си място в дисциплината сноубордкрос на Световната купа в зимния курорт Телюрайд (САЩ). За Жекова това е втора такава награда след декември 2009 година. В класирането за малката Световна купа в дисциплината сноубордкрос Жекова е трета с 1960 точки три кръга преди края на сезона.
Сани отказа да обяви дали е имала предложения да се състезава за чужда държава, като каза само, че за нея е "чест, че е българка и не би сменила националността си". "Просто се надявам в България условията да се променят за по-добро", добави сноубордистката. За огромни проблеми в зимните спортове в България алармира отново баща й Виктор Жеков. "Проблемите не са само финансови. Според мен те са колосални в зимните спортове. В тях ние нямаме традиции, а само добри резултати отвреме навреме. Истината е, че в България няма кадри, няма условия за младите спортисти. Оттук идва въпросът как въобще се прави спорт в България. Изключително е трудно, когато се достигне до върха в даден спорт", коментира Виктор Жеков. Той добави, че според наредбите на Министерството на спорта за зимните спортове се отпускат средства за 20 дни подготовка в чужбина и 160 дни в България. "Ние обаче трябва да сме поне 200 дни на сняг, а ни дават 20. Надявам се всичко това да се промени, но става бавно. Ние сме задължени да се справим с толкова средства с колкото разполагаме", добави треньорът на Александра Жекова. Благодарение на спонсорите на БФСки Жекова от тази година може да разчита на физиотерапевт и още един треньор, които са от Австрия. Този сезон тя се подготвя основно с австрийския тим.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване