02/24/11 18:49
(http://e-vestnik.bg/)

В. “Монд”: Бойко Борисов и Алексей Петров - игра на роли по български

Единият се вижда като Елиът Нес*. Другият уверява, че няма нищо общо с Ал Капоне

София, от нашия специален пратеник

Бойко Борисов и Алексей Петров. Снимки: Сайт на ГЕРБ и Булфото

Може да си обществен враг номер едно и да се шегуваш с това. Алексей Петров отваря вратата на дома си, разположен на склоновете на София, криейки се зад картонена маска. Тя представлява лицето на българския министър-председател Бойко Борисов. Оживен, предприемачът ни кани да се настаним около тежката стъклена маса в модерния и безличен салон. Тъкмо тук преди една година са нахълтали полицаите, провеждащи операция “Октопод”.

Операцията започва срещу двайсетина стриптийз клубове и фирми и трябва да илюстрира безпрецедентно желание на правителството за борба срещу сивата икономика. “Петров е едно от лицата на прехода, ни уверява министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.” Октопод” е симбиоза между предишните структури на властта и организираната престъпност, подкрепена от медийно присъствие.”

По онова време Брюксел мърка от задоволство. Най-после, три години след влизането на страната в Европейския съюз, удар по рекета, корупцията, прането на пари! Алексей Петров е представен като повелител на престъпното блато, формирано преди двадесет години след падането на комунизма и е третиран като обикновен престъпник. Посланикът на САЩ в София, информиран в началото на 2010 г. от българската полиция, оценява империята му (таксита, застраховки, проституция и т. н.) на “стотици милиони долари”, четем в грама, получена от сайта Wikileaks.

Следват месеци на лишаване от свобода в сурови условия. Тогава правосъдието започна да върти на празни обороти. “От 2001 г. нямам участие в никакви компании, само приятелски връзки, твърди Петров. Целият държавен апарат беше мобилизиран срещу мен. Разпитвани са близо 150 души. Всичките ми връзки от последните двадесет години бяха подложени на натиск. Дори предложиха 250 000 евро на един човек, за да свидетелства срещу мен.”

Алексей Петров в съда. Снимка: Булфото

През декември 2010 г. г-н Петров е пуснат под домашен арест. От 7 февруари той е свободен - стига да не напуска страната - и решава да си уреди сметките. През януари седмичникът таблоид “Галерия”, който според властите се контролира от него, публикува серия от компрометиращи за правителството записи на разговори. Изтичането може би е от Министерството на вътрешните работи или от специалните служби, където някои служители са враждебно настроени към властта. На 10 февруари взривно устройство разбива входа на редакцията. Цветлин Йовчев, председател на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС), подава оставка.

Битката тепърва започва. Очаква се г-н Петров да се кандидатира за президент тази есен, като по този начин политизира съдебното преследване срещу себе си.

Истинският му опонент е министър-председателят Бойко Борисов. Неговият жизнен път също е нетипичен. Бившият пожарникар е бил бодигард на комунистическия лидер Тодор Живков, а след това главен секретар на Министерството на вътрешните работи през 2000-те години. Избран е за кмет на София, създава партия ГЕРБ, която става победител в парламентарните избори през юли 2009 г., като обещава да изкорени организираната престъпност. Човек, който мечтае да бъде като Елиът Нес, се нуждае от Ал Капоне. Само че двата образа, неговият и на Алексей Петров, са по-двусмислени от своите архетипове. В България сянка и светлина, частни и обществени интереси, официална и неофициална власт се преплитат.

Алексей Петров взима автограф от писателя Амос Оз при гостуването му в София. Между двамата е главната редакторка на “Галерия” Кристина Патрашкова. Снимка: Булфото

Алексей Петров, с врат на бик ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване