02/24/11 00:04
(http://www.klassa.bg/)

Дават 80 милиона лева за експортно застраховане

Евгени Гаврилов
е.gavrilov@klassa.bg

80 млн. лева ще бъдат осигурени през тази година за експортно застраховане, реши правителството вчера. Коефициентът по чл. 10, ал. 4 от Закона за експортното застраховане (ЗЕЗ) т.г. ще бъде максималният 10, какъвто беше и през последните две години. През миналата година са застраховани кредитни лимити за 796 млн. лв., като част от тях преминават и за 2011 г., а през 2009 г. - за 699, 594 млн. лв.
Брутният застрахователен капацитет на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) през 2011 г. ще бъде близо 1,552 млрд. лева. След намаляването му с прогнозния размер на презастраховани кредитни лимити от 773 млн. лв. се определя нетният застрахователен капацитет по ЗЕЗ за тази година в размер на близо 779 млн. лв. Те ще се използват за застраховане и презастраховане за сметка на държавата на експортни рискове, свързани с производство и износ на български стоки и услуги или с реализирането на българските инвестиции в чужбина. Отчетът на Българската агенция за експортно застраховане за 2009 г. сочи, че общият размер на кредитните линии се е увеличил почти два пъти в сравнение с предходната година. Застрахованите обороти са нараснали с 33%, премийният приход с 12%, а изплатените щети с 23%. Обемът на застрахования вътрешен риск е нараснал с 36%. Застрахованите вътрешни доставки са се увеличили с 88%, а оборотът по застраховката на кредити и финансирания на малки и средни предприятия – с 31%. През 2009 г. Агенцията е застраховала български инвестиции в чужбина на обща стойност 81 млн. лв. Традиционно до услугите на агенцията са прибягвали фирми от хранителната и текстилната индустрия. За финансовата 2009 г. Българската агенция за експортно застраховане отчита премиен приход от 5.624 млн. лв. Изплатените обезщетения са за 1.876 млн. лв.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване