02/24/11 00:05
(http://www.klassa.bg/)

Заменяме депозити с инвестиции във фондове, акции и суровини

Диана Йосифова
diana.iossifova@klassa.bg

През тази година се очаква пренасочване на средствата от спестявания в депозити към други алтернативни форми за инвестиции – във фондове, акции, облигации и различни суровини, прогнозираха от банковите среди. Очакваме относителният дял на фондовата индустрия да нарасне и да навлязат повече институционални инвеститори, коментира председателят на УС и изпълнителен директор на Райфайзенбанк България Момчил Андреев при представянето вчера на четирите нови фонда на „Райфайзен кепитъл мениджмънт“. Повишен е интересът на вложителите в по-малка степен към недвижими имоти и злато и най-вече към взаимни фондове и доверително управление. По думите му в България никога инвестициите в акции не са били определящи, най-предпочитан е консервативният модел чрез депозити, но в последно време културата за пестене във взаимни фондове все повече се прехвърля и у нас. Пренасочването на средствата от депозити към други форми на инвестиране е един от сигналите, че икономиката се възстановява. Друг повод за оптимизъм е, че в края на 2010 г. се наблюдава леко оживление в търсенето на инвестиционни кредити от страна на бизнеса, посочи още Андреев. „Не говорим за огромна вълна, но средствата нарастват трайно“, коментира шефът на Райфайзенбанк. В момента средно взаимните фондове имат между 1000 и 3000 клиенти, като по една трета са физически лица, институционални инвеститори и корпоративни клиенти.
За ръст на инвестиционната активност говорят и резултатите на най-голямото дружество за взаимни фондове у нас „Пайъниър инвестмънтс“ през миналата година. Активите му са 110 млн. евро, като се наваксва спадът от 2008 г., връщайки се на нива от 2007 г., когато инвестиционният пазар беше движен от оптимизъм. Така дружеството остана лидер по пазарен дял с 27,5%. Според проучване на „УниКредит“ от началото на 2010 г. алтернативните форми на спестявания ще продължат да растат по-бързо от други инструменти, като ръстът ще е генериран основно на спестявания за пенсия, достигайки до 10% от общото богатство на домакинствата. Според Александър Леков, изпълнителен директор на „Райфайзен Асет мениджмънт“, в пострецесионния период са подходящи инвестициите в инфраструктура, в суровинни активи, за защита от инфлация и в енергийни акции. Именно в тези направления са специализирани и новите фондове на „Райфайзен“, представени вчера.
От есента на 2010 г. наблюдаваме тенденция на завръщане на индивидуалните инвеститори във фондовете, като се забелязва увеличаване на интереса към фондовете в акции на глобалните пазари, а от началото на 2011 г. и към фондовете, инвестиращи в акции на Българска фондова борса, потвърди пред „Класа“ и Стела Цветкова, директор „Продажби” в управляващото дружество „ЕЛАНА фонд мениджмънт“. По думите й с възстановяването на финансовите пазари, което ще позволи на взаимните фондове да реализират атрактивна доходност, и с постепенния спад на депозитните лихвени нива очакваме все по-осезаемо увеличение на интереса към активно управление на спестяванията.
Около една трета от спестяванията през миналата година са били генерирани от лихви по депозити, а останалите две трети са нови свежи пари, изчисли още Момчил Андреев от Райфайзенбанк. Това се дължи на високите лихви по депозитни продукти на банките, а и хората са се чувствали несигурни заради кризата и са свивали разходите си, за да повишат спестяванията. Данните на БНБ, публикувани вчера, обаче показаха продължаващ темп на нарастване на депозитите на домакинствата. Към февруари 2011 г. те достигат 27,5 млрд. лв., като се увеличават с близо 12% спрямо януари 2010 г. Фирмите са сложили на влогове в банки 12,39 млрд. лв. - средствата се увеличават с близо 7%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване