02/24/11 22:52
(http://e-vestnik.bg/)

Можем да продаваме демокрация или оръжия, но не и двете

в. Гардиън

С обиколката си в арабски държави, по време на която им продаде оръжия, Дейвид Камерън затъна в типичното либерално интервенционистко лицемерие. По-добре да остави арабския свят да се оправи сам.

Сигурно пропускам нещо. Сегашното британско правителство, подобно на предишното, твърди, че води политика на “либерален интервенционизъм” и се стреми към падането на недемократичните режими по целия свят, особено в мюсюлманския свят. Същото британско правителство, отново по подобие на предишното, щедро изпраща на тези режими оръжия, с които те да смажат единствения правилен начин за свалянето на тези режими - народното въстание. Противоречието е очевадно.

“Даунинг стрийт” очевидно е поставена в неудобно положение от наглостта на Египет, Бахрейн и Либия да въстанат точно когато Дейвид Камерън се готвеше да замине на важна обиколка за продажба на оръжия в Персийския залив - район, за който не може да се каже, че е пристрастен към демокрацията. Петдесет британски производители на оръжия участваха в отвратителния оръжеен панаир в Либия.

Твърди се, че оръжията, които са били продадени тогава, са били използвани за разстрела на протестиращите тази седмица. Камерън прочете изявление на Форин офис, в което се уверява, че всички оръжия, танкове, бронирани машини, зашеметяващи гранати, сълзотворен газ и оборудване за силите за борба с безредици, са продадени “с гаранции, че няма да бъдат използвани за потискане на човешките права”. Той би трябвало да знае, че това е абсурдно.

За какво, според Форин офис, е възнамерявал Кадафи да използва пушките с оптически мерник и гранатите със сълзотворен газ? За лов на къртици? Великобритания се опита да си измие ръцете, като “анулира 52 разрешителни за износ” към Бахрейн и Либия на оръжия, използвани срещу демонстрантите, като по този начин на практика призна вината си. Това е все едно да заключиш “конюшнята на морала”, след като конят е избягал. Освен това по този начин се прави лоша реклама на британското обслужване след продажбите. Какъв е смисълът в това да продадеш на някого оръжие и да му кажеш да не го използва?

Всякакви увъртания се използват, за да се оправдае участието на Великобритания в сегашното оръжейно изложение в Персийския залив “Айдекс 2011″ в Абу Даби, витрина на половината от всички британски оръжия, които се изнасят за Близкия изток, на стойност 7,2 милиарда лири годишно. Продажбите на диктатори се оправдават с обичайното: “Ако ние не им продадем, някой друг ще го направи”.

Тази седмица една от британските фирми, Ен Ем Ес, която има сериозно присъствие в Либия, заяви, че е обучила либийския режим в методите на “британската полицейска практика”, така че да отправя към демонстрантите “многократни предупреждения”, преди да открие огън. Дали е изпратила и указание как се казва “ужасно съжаляваме”, когато клането приключи?

Срещу тази нелиберална интервенция стои нейното либерално алтер его. Вашингтон и Лондон се намират в паника от около месец и не знаят какво да правят с вълната от протести срещу окопалите се диктатури в арабските страни. Президенти, премиери и външни министри разровиха до дъно политическите речници за термини, свързани с потисничество, често пъти за да ги използват срещу онези, които само допреди няколко седмици наричаха добри приятели. Египет, който някога беше “верен съюзник”, сега е “неприемлив”.

Бахрейн, нашият любезен домакин в Залива, изведнъж стана “неоправдаем”, а семейният приятел на Тони Блеър и Питър Манделсън, полковник Кадафи, получи титлата “ужасяващ”. Ако бях арабски диктатор и някой западен политик стисне сърдечно ръката ми, след това бих си преброил пръстите.

Изрази като “искаме да видим” и “това, което те трябва да направят” излизат от устата на всеки държавник, все едно целият регион е васален на Запада. Шефката на европейската външнополитическа служба, баронеса Аштън, изрази своя “гняв и безпокойство” от събитията ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване