02/26/11 17:00
(http://e-vestnik.bg/)

Стефан Пашов, българинът, който обиколи най-далечните места на земята…

Стефан Пашов на Южния полюс, 2007 г. Снимка: личен архив

Стефан Пашов е пътешественик, който е обиколил всички континенти и най-затънтени места на планетата. Завършил филология в София, от повече от 20 години той живее в чужбина и обикаля света със съпругата си американка. Често работи в полярна база на Антарктида и други професии в екстремни условия.

Стефан Пашов е един от двамата българи, стъпили на Южния полюс.
Първи там през 1970 г. стъпва писателят и журналистът Стефан Груев, който живее в САЩ  и е бил специално поканен да вземе участие в американската програма “Дийп фрийз”.Той е летял до американската база “Мак Мърдо” край шелфовия антарктически ледник Рос и оттам пак със самолет достигна полюса.

Стефан Пашов стъпва на полюса през 2007 г., пътува също по въздуха, с военен самолет С-130, който прави редовни (когато времето позволява) полети до полюса и пренася персонал, продукти и материали. Полетът трае 3 часа и прекосява по дължина Трансатлантическите планини. Гледките, които е видял през илюминатора, били зашеметяващи, споделя Стефан.
Макар и със самолет, начинанието далеч не е от най-безопасните. Климатът на континента Антарктида е най-суровият на земното кълбо - с минусови температури, много по-ниски, отколкото в Арктика, чести ураганни ветрове, снежни бури и мъгли. Там е измерена най-ниската температура, отчетена при човешко присъствие на  24.VШ.1960 г. - минус 89,3 градуса С. В централната част на Ледения континент средната годишна температура е минус 51 градуса С.

Антарктида, снимана от Космоса. Снимка: НАСА

Стефан Пашов няколко години е работил на американската полярна база “Мак Мърдо” в Ледения континент.
Роден е на 14 юли 1958 г. в София. Завършва българска филология в Софийския университет и след това работи като преподавател в Института за чуждестранни студенти. За Антарктида мечтае още докато следва. Спомня си студентските години, когато заедно с небезизвестния Ачо Джендема една сутрин дрънкали с китарите си и измислили песента “Пляс,пляс педалите - водно колело”. Малцина обаче знаят, че там е “възпят” действителен случай, при който Стефан решил, че най-лесният начин да напусне тоталитарна България, в която ограничаваше възможността за пътуване, е да избяга …с водна колело през Черно море. Разбира се, този опит завършил безуспешно. Въпреки всичко, малко след това Стефан Пашов успял да замине и двадесет години вече скита по различни кътчета на земята.

Песента “Водно колело - пляс, пляс педалите е вдъхновена от опита за бягство на Пашов по море с водно колело по време на социализма. Който знае този факт, разбира истинския смисъл на текста…

“Изглежда човек трябва сам да си даде шанс на късмета, а не да чака щастието да го сполети ” - философски заключава пътешественикът. Едва ли друг българин е скитал по света колкото него. Пари за пътуванията си осигурява с тежък труд по риболовните кораби в Берингово море и Аляска. Там заплащането е високо и с парите, получени за 45 работни дни, може да се пътува цели 2 години - разбира се, спартански. Със съпругата си Еми се срещат на един от тези риболовни кораби. Тя е 10 г. по-млада и също заразена неизлечимо от бацила на пътешествията. И тъй като и двамата поотделно били решили да прекарат целия си живот в пътувания, решили, че нищо няма да им пречи да го правят заедно. Еми дори кандидатствала за българско поданство. Тя говори доста добре български, но когато в нашето посолство се явила на изпит, й казали, че трябва да знае езика и писмено. Огорчена, американката се отказала от по-нататъшни опити.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване