02/27/11 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Вълната на протестите тръгва по света

Протестите на площад Тахрир в Кайро. Снимка: АФП/БТА

Информациите от Либия вече напомнят по-скоро военни сводки, но държавният лидер Муамар Кадафи е решен да не изпуска властта докрай, пише руският в. “Новие известия”. Джамахирията се разцепи на две ясно очертани части с различна история и култура - западната Триполитания и източната Киренайка. Въстаниците държат центъра на Киренайка - град Бенгази, а Кадафи - столицата Триполи.

На страната на властите се сражават и бойци от различни бунтовнически групировки в черна Африка, защото Кадафи подкрепяше тези “борци за свобода”, поддържали десетки години свои лагери в Либия. Освен това, според телевизия “Ал Джазира” за либийския лидер воюват и тунизийци, може би от силовите структури на сваления президент Бен Али. Все още нищо не се знае за лидерите на въстаниците и за тяхната програма, отбелязва всекидневникът.

“Характерът на режима на Кадафи изключваше появата на влиятелни политически фигури, способни да претендират за властта”, смята руски политолог, цитиран от вестника. Според него в случая трябва да си кажат думата шейховете на либийските племена, които още не са заели ясна позиция. Освен племето кадафа на либийският лидер - то засега със сигурност го поддържа.

При всяко положение, в арабския свят все по-често се твърди, че агонията на либийския режим наближава. Междувременно НАТО официално заяви, че няма намерение да се намесва, добавя “Новие известия”. Саудитският крал Абдула увеличава социалните разходи с 36 милиарда долара, за да не сподели съдбата на тунизийския и на египетския президент, пише “Ведомости”. Преди два дни кралят оповести поредица от социални мерки, включващи компенсации за високата инфлация, помощи за безработни и младежи, държавна помощ за бездомните семейства, стипендии за студенти в чужбина и пр.

Протести, вдъхновени от “жасминовата революция” в Тунис и падането на режима на Мубарак в Египет, имаше вече в няколко арабски страни и в Иран, а Либия е на ръба на гражданска война. Има опасения безредиците да се прехвърлят и в Саудитска Арабия, най-големия производител на петрол в региона, отбелязва “Ведомости”.

По данни на “Икономист интелиджънс юнит”, обещаната от крал Абдула финансова подкрепа ще достигне 1330 долара на глава от близо 27-милионното население. Освен това, властите планират до 2014 г. да изразходват към 400 милиарда долара за развитие на инфраструктурата, образованието и здравеопазването, се казва в статията.

Опозицията обаче настоява за по-радикални мерки - създаване на парламент, общи избори, разширяване на правата на жените, действия за борба с корупцията. Участници в социалната мрежа Фейсбук заявиха, че смятат да се включат в общонационален “ден на гнева”, насрочен за 11 март, допълва “Ведомости”.

В Китай и Индия “жасминът още не е цъфнал”. Там няма условия за революции по арабския модел, но властите са нащрек, пише “Независимая газета”. За един чужденец е трудно да схване защо хората в индийските бидонвили не протестират, отбелязва изданието и обяснява причините.

Първо, Индия е демократична държава и ако управниците - в центъра или по места, не се справят, електоратът им отнема постовете чрез избори. Второ, според каноните на хиндуизма всекиму е съдено да води онзи начин на живот, който приляга на съответната каста. Икономическите реформи и нарастващото образование размиват тези стереотипи, но те все още са силни в Индия, се казва в статията.

В Китай по принцип има фактори за социално недоволство - първо, корупцията, второ - колосалната разлика в доходите между богати и бедни, посочва руски ориенталист в коментар за всекидневника. Той добавя замърсяването на околната среда и спекулациите с обработваема земя от страна на общинските власти.

Протести засега има само в отделни околии, но те биха могли да обхванат цели региони, дори цялата страна. Пекин разбира това и взема мерки да не гони растеж на БВП, а да въвежда нов икономически модел, който ...

Публикувана на 02/27/11 22:30 http://e-vestnik.bg/11167/valnata-na-protestite-tragva-po-sveta/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване