02/27/11 18:43
(http://www.klassa.bg/)

Гласовете за управляващите не преливат към други партии

За една година електоралната подкрепа за ГЕРБ е спаднала с пет процента – от 33% на 28%, но това не води до увеличаване на подкрепата за останалите партии в страната. Това сочат данните от социологическо изследване на "Отворено общество", направено в началото на годината. Засега ефектът се свежда до нарастване на броя на заявилите, че няма да гласуват - от 37 на 42 на сто, сочат още данните от проучването.
ГЕРБ остава притегателен център в дясното пространство, като 35% от запитаните смятат, че сродни партии трябва да се обединят около ГЕРБ, докато само 12 на сто са на мнение, че на страната е необходима дясна алтернатива, различна от ГЕРБ. Всеки един на пет от анкетираните смята, че ГЕРБ са способни сами да осъществят мерките срещу кризата. Мнозинството - 45 %, са убедени, че ГЕРБ се нуждаят от подкрепата на друга политическа сила.
Мнозинството български граждани определят икономическата ситуация в страната като лоша, но с тенденция към подобряване, като всеки втори по един или друг начин е засегнат от кризата, твърдят от института.
Оценките за управлението се влошават, като за първи път негативните оценки за развитието на страната при управлението на Бойко Борисов 41 % надвишават позитивните - 36 % . Над половината от запитаните - 52 % - смятат, че правителството действа хаотично. Други 24 на сто от хората са на мнение, че управляващите имат ясни позиции и действат организирано и целенасочено.
Продължават да нарастват и позитивните очаквания за икономическото развитие, като за последните две години броят на хората, които очакват подобряване на ситуацията през следващите 12 месеца, се е увеличил трикратно от 9 на 28 на сто, докато делът на очакващите по-нататъшно влошаване е намалял почти двойно - от 55 на 30 пункта. През февруари най-голям е делът на хората, които не очакват промяна - една трета от анкетираните.



МНЕНИЯ

Васил Тончев: Ако Борисов се кандидатира за президент, ще спечели
Големият въпрос за президентските избори е дали ГЕРБ ще издигнат Бойко Борисов за свой кандидат. Ако това стане, те определено ще имат фаворит. В другия случай резултатът от вота ще бъде много неясен, защото ГЕРБ няма друг кандидат, който да е с потенциал за поста. Много е важно е кой ще бъде кандидатът на левицата и каква ще бъде позицията на ДПС. Въпросът е дали от партията на Доган ще подкрепят кандидатурата на БСП, или ще измислят някаква по-сложна схема. От левицата имат възможност да намерят фигура, която да е приемлива и за центристките партии. Като възможен избор виждам Меглена Кунева. Отлив от подкрепата за кабинета има, но тя продължава да остава на ниво, което е твърде високо и позволява на премиера да прави решителни крачки на базата на настроенията в общественото мнение. По-принцип се говори за спад в доверието към правителството, но в момента ГЕРБ няма политическа алтернатива. Според мен такава алтернатива няма и да има.


Юри Асланов: БСП изостава само с 9%
С 4 пункта за един месец е спаднала подкрепата за управляващата партия ГЕРБ. Скандалите, свързани с публикуваните телефонни разговори между представители на изпълнителната власт, видимо са повлияли на електоралните нагласи. Същевременно това се съчетава с мобилизация в сектора на нейния основен конкурент БСП, подкрепата за която е нараснала с 2 пункта. По този начин дистанцията между двете водещи политически сили при евентуални извънредни парламентарни избори вече е само 9%.
В основата на срива на доверието към правителството е катастрофичният спад в доверието към една от ключовите фигури в правителството – тази на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. На този фон Бойко Борисов продължава да бъде най-одобряваният политик, макар и той да е загубил част от доверието на избирателите. Той е най-предпочитаният за поста, който заема – министър-председател, а в същото време е и в числото на най-предпочитаните кандидати за президент на републиката.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване