02/27/11 17:49
(http://www.klassa.bg/)

Отпускат 20 млн. лв. за насърчаване на вътрешния туризъм

Николета Цветкова
nikoleta.cvetkova@klassa.bg

Оперативна програма „Регионално развитие“отпуска 20 млн. лв. за насърчаване на вътрешния туризъм. Средствата ще бъдат дадени за 5 информационни проекта, които трябва да стартират през есента. Това обясни Ива Якимова, ръководител на проекта, представител на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), на семинар в Хисар, посветен на СПА и уелнес туризма.
Парите са част от третия етап на програмата, която трябва да завърши през 2013 г. и е на обща стойност 63 млн. лв. В момента от нея се изпълняват 6 информационни кампании, насочени към няколко международни пазара, три от тях трябва да завършат в края на март или началото на април. „Сега се прави оценка на постигнатите резултати от първите стартирани проекти и тя ще е базата, на която ще бъдат направени новите проекти“, каза Ива Якимова. По думите й така ще се постигне устойчивост на кампаниите и траен ефект за бизнеса.
„До юни трябва да са готови промените в закона за туризма, според които всички СПА, балнео-, уелнес- и смесени центрове ще защитават сертификата“, заяви Иво Маринов, зам.-министър на икономиката. Той обясни, че след въвеждането на закона през 2012 г. ще се регламентират критериите за нужната квалификация на персонала и необходимото оборудване.
България е на второ място в света по ресурс на минерални води след Исландия. На територията на страната има над 600 водоизточника с дебит над 5000 литра за секунда. През последните 5 г. инвестициите за страната в сектора се изчисляват на над 8 млрд. лв., сочат данните на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Една част от изградените бази са сертифицирани за качество на предлаганите услуги и бази от Европейската СПА асоциация. Към момента не може да се посочи точният брой на балнеоложките и СПА центрове. Предпоставка за това са много размитите параметри на категоризирането им в действащото законодателство. „На тези центрове в мазетата на апартаментите ще бъде сложен край с новия закон по туризъм“, коментира Георги Пирянков, кмет на Хисаря.
В СПА и медицинския туризъм приходите в света са 1,9 трилиона долара годишно, като европейски държави отчитат повече от 30% ръст в този сектор на годишна база, обяснява д-р Димитър Благов, специалист в сектора.
Той уточни, че около 600 млрд. долара се дават за една година за антиейдж програми, което в страната е една неразработена ниша. В Европа има 80 млн. стари хора, като 20 млн. от тях се лекуват и рехабилитират зад граница. Страната ни може да се превърне в пансион за тях на континента. Ако привлечем подобни възрастни хора, средната заетост на хотелите може да скочи от 30 на 80%, коментира Благов. Друга посока, в която може да се разработва българският медицински туризъм, е насърчаването на съвместната работа между СПА и балнеоложките центрове и застрахователни компании, здравни каси и пенсионни фондове. В момента кешовото плащане на тези услуги носи 20% от приходите в сектора. Освен това в страната трябва да бъдат създадени медицински клъстери, които да обединят хотелите и малките частни клиники и да сключват договори с чуждестранни здравни фондове, обясни още докторът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване