02/27/11 17:22
(http://www.klassa.bg/)

Още няма яснота за „Бургас-Александруполис“

Русия може да излезе от проекта за трансбалканския петролопровод „Бургас-Александруполис“, каза енергийният й министър Сергей Шматко. Основната причина за подобна стъпка е демонстрираното по всички възможни начини от българска страна нежелание да се ангажира с инфраструктурния проект. Иначе не може да се обясни нееднократното връщане на оценката за въздействие върху околната среда с аргумента, че нямало разчети какво ще се случи, ако петролът се разтоварва не навътре в морето, а на пристанище.
Няма полза да се обяснява, че българското крайбрежие е плитко и на пристанищата не могат да влизат големи танкери. Те така или иначе ще се претоварват навътре в морето, увеличавайки поне двойно риска по този начин. Не че българските експерти и еколози не го знаят, просто се търсят формални причини да се отложи окончателното становище.
По същия начин стоят нещата и с плащането на вноската на страната ни в проектната компания. Според Русия и Гърция България дължи 7,3 млн. евро, според нашето финансово министерство – около 5 млн. евро. Според единодушното мнение трябва или да ги платим, или да излезем от проекта до 20 март. Срокът може да бъде спазен, защото днес вече трябва да стане ясно какво гласи третата поред екооценка на съоръжението.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване