02/27/11 17:32
(http://www.klassa.bg/)

Сергей Игнатов: Промените ще осигурят по-добри заплати в БАН

Необходими са вътрешни размествания, за да може научните работници в БАН да получават по-добри заплати. Това заяви в събота в Бургас образователният министър Сергей Игнатов. Той участва в открита дискусия с преподаватели и студенти от 50 висши учебни заведения у нас на тема "Произвежда ли се наука в българските висши училища". Игнатов коментира, че около 20% от екипите в БАН работят по солидни международни проекти и вероятно дори не са се сещали за бюджетната си заплата, но това трябвало да се случва и с останалите, за да няма протести. По отношение на финансирането на губещите специалности министърът обяви, че според него в следващите години отсяването ще стане по естествен път. Преди началото на дискусията Игнатов разгледа специализирана лаборатория в университета "Проф. д-р Асен
Златаров" – Бургас, която прави изследвания за световноизвестни фирми и така се самоиздържа. Според министъра трябва да има повече подобни модели на финансиране във висшите училища, защото по този начин хората, които се занимават с наука, ще могат да разчитат на европейски заплати.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване