02/28/11 16:15
(http://e-vestnik.bg/)

Защо европейски филм надделя на „Оскарите”? + фотогалерия

Джеф Бриджес, който беше номиниран за “Оскар” за мъжка роля и спечелилата “Оскар” за женска роля Натали Портман. Снимка: ЕПА/БТА

Филм, който е европейска, а не американска продукция, взе 4 “Оскара”. Любопитното е, че „Речта на краля“, определян като британска историческа драма бе, фаворит и на зрителите, и на професионалистите. Историята за заекващия британски крал победи в категорията най-добър филм, изпълнителят на главната роля - „заекващият“ Колин Фърт получи „Оскар” за най-добър актьор за ролята на Джордж VІ. Новакът режисьор на филма, Том Хупър, взе статуетка за най-добър режисьор, а сценаристът Девид Сийдлър взе наградата за оригинален сценарий.

За чужд, а не американски филм, цели четири награди, при това най-важните, се оценяват като голям успех, въпреки че първоначално филмът се включи в състезанието за наградите на американската филмова академия с цели 12 номинации. Филмът има и невероятен касов успех - заснет е за 15 млн. долара, а вече има приходи от 245 млн. долара, преди още да е разпространен навсякъде. Тази седмица е премиерен по българските екрани.

Натали Портман получи “Оскар” за най-добра женска роля за филма “Черният лебед”. Снимка: ЕПА/БТА
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване