02/28/11 18:21
(http://www.klassa.bg/)

Очакванията на бизнеса се покачват с 2,7 пункта

През февруари 2011 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 2,7 пункта спрямо предходния месец и се отдръпва с 9,3 пункта от най-ниската си стойност за последните две години, но все още остават 8,3 пункта, за да се достигне дългосрочното средно равнище. Това показват данните на НСИ. В промишлеността показателят нараства с 4,1 пункта в сравнение с януари и е само с 2,5 пункта под нивото на дългосрочната му средна стойност.
През февруари все още производствената активност се оценява като намалена, а осигуреността на производството с поръчки се задържа на нивото от последните месеци. Според мениджърите основните проблеми продължават да са несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене, а очакванията са за увеличение на цените в промишлеността през следващите три месеца.
Най-голям е оптимизмът сред строителите, където съставният показател се покачва с 5,1 пункта спрямо предходния месец. Според оценките на предприемачите сегашната строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, но прогнозите за следващите три месеца са благоприятни. Анкетата отчита и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията. В търговията на дребно през февруари съставният показател се понижава с 1,1 пункта спрямо януари и мениджърите отчитат намаление на продажбите на дребно. Очакванията на мениджърите бележи ръст от 1,2 пункта в сравнение с януари, но те не предвиждат разкриване на нови работни места през следващите три месеца.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване