02/28/11 18:02
(http://www.klassa.bg/)

Фелдшерите готови за протести, ако не регламентират дейността им

Соня Стамболийска
sonya_stam@yahoo.com

Ако здравното министерство не промени сега действащата наредба, която урежда професионалните дейности на фелдшерите, те са готови да излязат на протест. Това заявиха вчера от Сдружението на медицинските фелдшери, бакалаври по медицина в България. Те дадоха срок на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов до края на март да направи промените. От сдружението коментираха, че освен протестите ще бъдат заведени и съдебни дела в българските и европейските институции. В сряда фелдшерите предстои да се срещнат със здравния министър и да дискутират промените. „С тази наредба тотално се дискриминира професията фелдшер“, коментира председателят на сдружението Александър Александров. Той определи наредбата като недодялана и абсурдна, а според него от здравното министерство са решили да закрият цялата професия. Медицинските специалисти коментираха, че в малките населени места, като Симитли, Сатовча и др., около 80-90% от спешната помощ се осигурява само от фелдшери. Според наредбата обаче на тях им се забранява да оказват първа помощ на деца до 3-годишна възраст, като, от друга страна пък, им се позволява да дават съвети и наставления за кърмачета. Друг парадокс от нормативния документ гласи, че фелдшерите могат да поставят катетър на жени, но не им е позволено да поставят на мъже. Същевременно на тях им се дава право да извършват кръвопреливане на терен, което те са категорични, че се прави само в болница. Ако наредбата бъде нарушена, наказанието е една година затвор за фелдшера, извършил нарушението, обясниха още от сдружението. Оттам обявиха, че наредбата тотално отнема техните професионални права и заради нея не може да се урежда сключването на професионални застраховки, покриващи отговорността на фелдшерите по отношение на техните пациенти, ако нарушат границите на професионалната си компетентност.


НЗОК поема лекарствата за три групи заболявания от днес

НЗОК започва да осигурява медикаментите за три групи заболявания от днес, за които досега отговаряше Министерството на здравеопазването, съобщиха от ведомството. Това са лекарствата за редки заболявания, хормоналната терапия при онкологични заболявания и препаратите за състоянията след трансплантация. От МЗ коментираха, че няма проблеми и с осигуряването на останалите лекарства за хората с онкологични и бъбречни заболявания, които все още се осигуряват от министерството. Предстои те да се поемат тази година от болниците, в които се извършва лечението на пациентите.


Идва втора грипна вълна

Втора грипна вълна идва у нас, но се очаква тя да обхване само определени региони в страната, съобщиха вчера от здравното министерство. Епидемия е обявена към момента в областите Стара Загора и Монтана. Висока е заболеваемостта в Габрово, Шумен, Ловеч и Варна. По данни на Националната референтна лаборатория по грип в момента в страната циркулират два грипни щама – АH1N1 и тип В. Към момента са осигурени всички антивирусни апарати.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване