03/01/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Кадафи между бруталността и клоунадата

Асошиейтед прес

Муамар Кадафи. Снимка: пийпълманд

За толкова много години на власт Муамар Кадафи имаше много лица - светла икона на либийската революция, безсрамен покровител на терористи, ковчежник на огромно петролно богатство, диктатор, зад чиято показност се криеха решителност и коварство и дългогодишен парий, стремящ се към реабилитация пред Запада.

От неговата лична охрана от жени до обичая му да си разпъва палатката при посещения в чужбина, той беше обект на възхищение, присмех и отвращение. Сега, в може би последната си метаморфоза, Кадафи е апокалиптична фигура, която сее ужасяващи кръвопролития в опит да се задържи на власт четири десетилетия, след като свали крал Идрис с преврат, докато беше капитан в армията.

С изпращането на бойни самолети и хеликоптери срещу протестиращите и със заплахата да превърне Либия в “ад”, Кадафи срина дори фасадата на легитимното управление на фона на разрастващия се бунт, който изглежда все повече се доближава до момента, в който ще го свали. И въпреки това той изглежда не осъзнава това, или просто не му пука, като по този начин оставя съдбата на 6-милионното население на Либия на нарцистичните импулси на един човек.

Някога наричан “брат и водач на революцията”, Кадафи отново застана на кръстопътя между бруталността и шутовщината. Мъжът, който беше обект на остри подигравки заради своята ексцентричност, е същият, който финансира Червените бригади в Италия и Ирландската републиканска армия, и чийто режим беше замесен във взривяването на самолет на “ПанАм” над шотландския град Локърби и на френски пътнически самолет над пустинята в Нигер в края на 80-те години.

Ето някои примери за ексцентричността на Кадафи:

- Той има навика да движи държавните дела от палатки, които разпъва в Москва, Париж, Рим и други места. При посещението си в Ню Йорк през септември 2009 г., когато държа реч пред ООН, той се опита неуспешно да разположи лагера си в Сентръл парк в Манхатън и в Енгълууд, щата Ню Джърси. Бялата платнена палатка, украсена с гоблен, изборазяващ камили и палми, впоследствие беше разпъната в Бедфорд, щата Ню Йорк, в двора на имение, което се оказа собственост на магната в недвижимите имоти Доналд Тръмп. Тръмп по-късно намекна, че е бил подведен да даде под наем своя терен. В крайна сметка политиците обявиха, че Кадафи не е добре дошъл и властите в Бедфорд издадоха заповед за прекратяване на работата по настаняването на либийския лидер.

- Личната охрана на Кадафи, известна като “Амазонската стража”, се състои от млади жени, за които се твърди, че са майсторки на бойните изкуства. Те често се появяват с автомати и понякога обличат военни униформи с камуфлажни забрадки в тон с одеждите им. През 2006 г. нигерийските власти попречиха на десетки охранители на Кадафи, включително от женската му стража, да влязат в столицата Абуджа с оръжие. Спорът продължи с часове и накрая побеснелият либийски лидер си тръгна демонстративно от летището пеша, преди да бъде постигнат компромис.

- Елегантен и красив в младите си години, с времето той култивира все по-помпозен имидж, като обличаше пищни военни униформи с ширити и огромни еполети с ресни, широки цветни бедуински роби или одежди с африкански мотиви, комбинирани със слънчеви очила и декоративни мухогонки. Пускаше си буйна коса, козя брадичка и редки мустаци. При първата си поява по телевизията, откакто избухнаха бунтовете в Либия, той се криеше под чадър, надянал нещо като ловджийска шапка-ушанка.

- В реч пред ООН през 2009 г. той се оплака от умората заради часовата разлика, от убийството на Джон Кенеди и предложи израело-палестинския конфликт да се реши, като се създаде една обща държава, “Исратина”, в която двата народа да живеят заедно. Той дори разкъса екземпляр на Устава на ООН пред всички ...

Публикувана на 03/01/11 22:40 http://e-vestnik.bg/11184/kadafi-mezhdu-brutalnostta-i-klounadata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване