03/02/11 00:03
(http://www.klassa.bg/)

40 общини у нас са с блокирани сметки

Николай Коцев
Лили Мирчева


40 общини са с блокирани сметки заради Закона за общинския дълг. Това заяви вчера на 12-ото общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България Найден Зеленогорски, кмет на Плевен. Той обяви, че сдружението ще даде на Конституционния съд закона, защото заради него общините не могат да изпълняват основни дейности като финансиране на детски градини и здравеопазване.
Сред общините с блокирани сметки са Севлиево, Бобов дол, Карлово, Лом.

Фалити до май

Общински болници са обречени на принудителни фалити още през май, стана ясно още по време на събранието. Община Левски ще остане след месец без болница, заяви председателят на Общинския съвет на гр. Левски Яким Якимов. „С 10 000 лева сме под екзистенц минимума за съществуването на болницата”, посочи Якимов. По думите му трябва да се приеме декларация срещу „безобразията и тенденциозната опасност да бъдат закрити повечето общински болници в страната”. Според Якимов не е нормално в същото това време 20 частни болници да получават лиценз.
Кметът на Никопол д-р Валери Желязков подкрепи колегата си, като заяви, че общинските болници в страната обслужват 2 млн. души, а изразходват едва 14% от приходите от осигурителни вноски.
Кметът на Борован Петър Цветковски намекна за стачни дейности на общините. А кметът на Козлодуй Румен Маноев каза под формата на шега, че е крайно време НСОРБ да се закрие и докато върви процедурата по ликвидация, да се направи партия на регионите.
„Въпреки многобройните срещи с МЗ националният рамков договор за 2011 година обрича по-голямата част от общинските болници на принудителен фалит“, заяви Дора Янкова, шеф на НСОРБ. Тя допълни, че не споделя „да създадем държава, с която всички да бъдем на улицата. Затова този остър дебат, показващ духа и състоянието на българските общини и общинари, ще го изразим с остра протестна декларация”.
НСОРБ реши контролна група от шест човека да подготви протестната декларация, която най-вероятно днес ще бъде внесена до Министерския съвет, НЗОК, Министерството на здравеопазването и всички останали институции, които имат отношение по исканията.
„Управителният съвет е на позиция, че трябва да разбираме хала на държавата във финансова криза. Ние винаги сме били силни в предложенията си и сме смятали, че властите трябва да си партнират”, поясни Дора Янкова.

Кметовете искат среща с Борисов

Според Дора Янкова Съветът по децентрализация не си върши добре работата и затова ще бъде уведомен министър-председателят Бойко Борисов. В момента според общинарите имало силна централизация.
На събранието стана ясно още, че приоритетите на националното сдружение за 2011 година са: ефективно и прозрачно усвояване на европейските проекти, продължаване на усилията за реформа в системата на местните финанси. НСОРБ отчете, че няма никаква реформа в Закона за местните данъци и такси и правителството не е обърнало никакво внимание на предложенията им за промени.
Добра оценка от НСОРБ получи министър Томислав Дончев заради положителните промени в работата с еврофондовете. Сдружението отчита, че са опростени правилата за отчитане на проектите и че към края на 2010 г. най-активен бенефициент по европрограми са общините.


Димитър Главчев, зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси: Нямаме намерение да променяме закона

Законът за общинския дълг е приет през 2005 г., но със Закона за държавния бюджет за 2011 г. бе въведено изменение годишният размер на плащанията по дълга във всяка отделна година да не надвишава 15% от бюджета им. Идеята бе да се ограничи склонността на кметовете да поемат дългове, особено в предизборно време. Това е потенциална мина за целия дълг на държавата. Целта ни е да ограничим кметовете да харчат нашироко щом наближават избори, защото по този начин ще задължат следващите местни власти да изплащат дълговете им. Както знаете в Аржентина заради общински дългове фалира бюджетът на държавата.
Засега нямаме намерение да променяме положението, защото това означава да започнем пак да променяме закона. Не сме го обсъждали и в парламентарната комисия. Вероятно искането на кметовете ще се постави на по-широко обсъждане и вероятно ще разглеждаме ситуацията във всяка община. Местните власти се оплакваха и още когато предложихме промените в Закона за общинския бюджет, но щом сложихме и средствата, които получават по европейски програми, останаха горе-долу доволни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване