03/02/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Победените, които обсебват победата

в. Индипендънт

Когато Джон Симпсън се появи в страната ви знаете, че промяната на режима е неизбежна. Неуморният редактор по международните въпроси на Би Би Си - казвам го като стар приятел и понякога редактор - сега е в Либия, където се стреми да интервюира победителите и да произнесе елегантните си некролози за загубилите.

Ако всичко протече по сценарий, Муамар Кадафи ще е големият губещ от тази конкретна промяна. Кой обаче ще застане на върха като приключи революцията? Това е много по-коварен въпрос. Сред победителите се включват лошите от предишния режим по-често, отколкото ни се ще да вярваме.

В сряда (23 февруари) например, Симпсън успя да интервюира генерал Абдел Фатах Юнис, който след сърдечна размяна на реплики застана с лице към камерите и се обърна директно към народа на Либия: “Братя мои, настъпи време за свобода, за поход към Триполи и слагане край на този кървав режим.” Прекрасни думи, генерале!

Само дето до предишния ден генерал Юнис бе министър на националната сигурност в либийското правителство и командваше специалните му сили. Той бе абсолютно централна фигура в 42-годишната диктатура на Кадафи, доброволен съучастник, затънал в кръв, изтезания и убийства. Както съвсем деликатно се изрази Симпсън, внезапното надвисване на загубата на власт за полковник Кадафи изглежда е приобщило генерала към каузата на този тип бунт, който той бе натоварен да смазва безмилостно в продължение на повече от четири десетилетия.

Също така отскоро подалият оставка правосъден министър Мустафа Абдел Джалил обяви, че ще оглави преходно правителство в “Свободна Либия”. Изявлението му бе незабавно атакувано от новия Национален съвет, учреден в Бенгази, чийто говорител заяви, че не може да има съглашателство с останките от режима на Кадафи заради извършените “огромни нарушения на човешки права” - макар и малко парадоксално да добави, че бившият правосъден министър все пак може да стане член на Националния съвет.

Този спор хвърля светлина върху дилемата, пред която се изправя всяко ново управление след дълъг период на тоталитарна диктатура. Цялата административна класа е замесена в потисничеството. Възможно е в краткосрочен или дори в средносрочен план да е невъзможно страната да се поддържа функционираща без тях.

Урок в това отношение ни дава опитът от Ирак в периода веднага след свалянето на Саддам Хюсеин. Преходната администрация под ръководството на Пол Бремър забрани достъп до работа в държавния сектор на всички членове от партията Баас на Саддам - безсрочно. Това важеше не само за административните служби, но и за образованието, здравеопазването и армията. Хиляди от военните, които членуваха в тази партия, реагираха на внезапната си загуба на доходи като се присъединиха към бунтовниците. Страната премина от диктатура към анархия.

Строгата дебаасификация се оказа катастрофа - нещо предсказано от Държавния департамент и ЦРУ, но министерството на отбраната на САЩ взе превес - обаче тя е вдъхновена от периода, последвал една по-героична военна победа, тази над режима на Адолф Хитлер. Съгласно т.нар. програма за денацификация в началото на 1947 г. съюзниците бяха регистрирали не по-малко от 1,9 милион членове на нацистката партия, на които бе забранено да работят нещо различно от физически труд. Обаче първият следвоенен канцлер на Германия Конрад Аденауер бе твърдо против политиката на денацификация и прокара приемането на редица закони за амнистия, които помилваха не само дребни чиновници, но и есесовци, които бяха извършили “деяния за отнемане на живот”.

Самият Аденауер не беше бивш нацист, но той възприе цялата програма за денацификация като част от решителността на съюзниците да наложат идеята за колективна вина на германското население като цяло. Има, разбира се, очевидна разлика между случилото се в Германия след Втората световна война или в Ирак след свалянето на Саддам и случващото се сега в Близкия ...

Публикувана на 03/02/11 22:40 http://e-vestnik.bg/11192/pobedenite-koito-obsebvat-pobedata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване