03/03/11 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Примката около монархията в Саудитска Арабия

Лента.ру

Саудитският крал Абдула. Снимка: официален сайт

При внимателно вглеждане в политическата карта на Близкия изток се набива на очи, че страните, където имаше и или продължават антиправителствените прояви, постепенно очертават една своеобразна примка. Египет, Йордания, Ирак, Иран, Бахрейн, Оман и Йемен като пръстен окръжават главната страна от региона - Саудитска Арабия. В Рияд и другите градове на кралството засега всичко е спокойно. По улиците няма многохилядни манифестации, никой не смъква портретите на членовете на управляващото семейство, а вездесъщата “Ал Джазира” не проявява особен интерес към Саудитска Арабия. Обаче примката, затягаща се около кралството, бе забелязана не само от ехидните журналисти, но и от управляващата върхушка на страната. При което в Рияд гледат на потенциалните заплахи съвсем сериозно и за това има всички основания.

Първо, американците, независимо от настояванията на саудитите, изоставиха Мубарак, без да му дадат шанс “да се оттегли с чест”. Като при това стабилността на египетския режим беше критично важна както за Вашингтон, така и за Рияд. Второ, масовите протестни акции започнаха не само в относително бедните страни на Близкия изток, но и в Оман и Бахрейн, които са умалени копия на Саудитска Арабия. Трето, последните събития показаха, че никой няма абсолютен имунитет. Отношенията със Запада, религиозността на обществото, равнището на БВП, потенциалът на репресивния апарат и даже жестокостта на режима не са от значение. Вълнения могат да започнат където и да било и когато и да било.

Властите в Саудитска Арабия разбират това не по-зле от другите и вече започнаха да въвеждат превантивни мерки. Министърът на вътрешните работи принц Найеф ибн Абдул Азиз Ал Сауд събра на 16 февруари в Рияд група видни чуждестранни експерти и журналисти с цел да ги убеди в стабилността на кралството. Смешното е това, че впоследствие неговата реч бе повторена дума по дума от притиснатия до стената Муамар Кадафи. “Ние не сме Египет и Тунис. Ние имаме съвършено различна система, която гражданите не подлагат на съмнение”, каза 88-годишният принц, като добави, че това прави Саудитска Арабия неуязвима за революции.

Но неговата увереност не се споделя от всички. Завръщайки се от тримесечно лечение в чужбина на 23 февруари, 87-годишният крал Абдула подписа за всеки случай декрет за отпускането на 37 милиарда долара за финансирането на различни социални програми за поданиците. Разбира се това бе разумна стъпка, но нейната ефективност е доста съмнителна. Колегата на Абдула - кралят на Бахрейн Хамад бен Иса ал Халифа - също раздаде на разбунтувалите се негови поданици по две и отгоре хиляди долара, но резултатът беше нулев: демонстрациите в Манама продължават до ден-днешен. Мубарак и Кадафи също се опитаха по едно време да подкупят съгражданите си, но не постигнаха видим успех.

За това какви мерки действително биха могли да попречат на разпространяването на вълненията в Саудитска Арабия писа доста смислено в “Ню Йорк таймс” 56-годишният принц Уалид бен Талал ибн Абдул Азиз Ал Сауд. По думите му вятърът на промените не може да бъде спрян само с торба пари, а трябва да бъде преодолян разривът между властите и народа. “Политическата система трябва да бъде отворена за участието на повече обикновени хора, трябва да се повиши отговорността на властите, да се даде на жените и младите повече възможност да се изказват по наболели проблеми” писа принцът, който е преуспяващ бизнесмен, но не влиза в кръга на лицата, които вземат политическите решения.

Загрижеността на принца милиардер е напълно разбираема. В страните, където вече победиха революциите, новите власти лишиха членовете на управлявалите фамилии от всички богатства вътре в страната, а страните в чужбина шумно замразяват техни банкови сметки и имоти. Принцът има свои интереси и не бива да го съдим ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване