03/04/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Масонство и нацизъм, любов и измяна в “Медалът на предателя”

Хуан Гомес-Хурадо. Снимка: личен сайт

Хуан Гомес-Хурадо – журналист, носител на награди и бестселъров автор, е един от най-успелите съвременни испански писатели с милиони читатели по света. Работи като радио и телевизионен журналист, преди да издаде своя първи роман – „Божият шпионин”, който веднага става международен бестселър и е издаден в 42 страни по света. Вторият му роман – „Договор с Бог”, също има международен успех, а през 2008 г. Хуан Гомес-Хурадо печели и престижния литературен конкурс „Торевиеха” (с награда 500 000 $) за книгата си „Медалът на предателя”. Критиците определят творбите му като енергични и кинематографични.

Запален читател и пътешественик, Хуан Гомес-Хурадо прави сериозни проучвания, преди да напише книгите си, за да е сигурен в достоверността на поднесената информация. След успеха на „Договор с Бог“ на български излиза и новият му роман - „Медалът на предателя“ - най-добрата испаноезична книга за 2008 година.

Гибралтарският проток, 1940 г. В епицентъра на ужасна буря капитан Гонсалес спасява група германски корабокрушенци. Когато бурята утихва, водачът на немците му дава медал от масивно злато, инкрустиран със скъпоценни камъни, в знак на признателност. Единствените думи, които капитанът успява да разбере, са: предателство и спасение.

Германия, 30-те години. В апогея на нацисткото движение в Германия Пол живее с майка си в къщата на своя чичо – барон Фон Шрьодер. Баща му е загинал при загадъчни обстоятелства, които Пол е твърдо решен да разкрие. Дори когато любовта му към Алис – смела еврейска фотографка, е поставена на карта, това не може да го отклони от заветната цел. Неговото разследване обаче ще има неочаквани и фатални последици и завинаги ще промени живота на хората, които го обкръжават.

Колко висока е цената на истината? Струва ли си да се плати, ако залогът е любовта и животът на близките? Каква е наградата за предателите? Масонство, нацизъм, любов и измяна… Роман за истината, която може да убива. Предлагаме откъс от книгата.

Гибралтарският проток

12 март 1940 г.

Хуан Гомес-Хурадо

Нова светкавица освети напълно лодката. Капитан Гонсалес успя да съзре, че на борда й имаше четирима души. И най-накрая разбра защо в това счупено корито, подскачащо над вълните, все още имаше хора.
Проклети ненормалници. Завързали са се вътре.
Някаква фигура, покрита с тъмен дъждобран, се приведе над останалите. Вдигна нож в ръка и бясно започна да реже въжетата, които ги крепяха за лодката. Току-що срязани краища висяха и от собствените му китки.
- Качвайте се! Качвайте се, преди да е потънала!
Фигурите се приближиха към борда с протегнати ръце, но едва докосваха с пръсти стълбата. Мъжът с ножа успя да я сграбчи и остави другите да се качат преди него. Моряците се спуснаха да им помогнат. Последен в лодката остана въпросният мъж. Той хвана както можа стълбата, но докато се опираше на борда, за да успее да се засили, куката се отдели от дръжката си. Капитанът се опита да я поправи, но една вълна, по-висока от другите, повдигна кила на лодката, запращайки я срещу борда на „Есперанса”.
Чу се изскърцване и вик.
Капитанът изпусна канджата ужасен. Лодката бе ударила мъжа с ножа по крака. Сега той висеше от стълбата само на една ръка, с гръб, долепен към корпуса. Лодката се отдалечаваше, но беше въпрос на секунди вълните пак да я запратят срещу кораба и да го удари отново.
- Швартовете! – изкрещя капитанът на двамата моряци. – Срежете ги, за Бога!
Единият от тях, този, който беше по-близо до борда, потърси в пояса ножа си и започна да реже въжетата. Другият се опитваше да отведе спасените към люковете на трюма, преди някоя вълна да ги е повлякла обратно.
Със ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване