03/05/11 14:02
(http://e-vestnik.bg/)

В Европа първо се влюбвате, после се жените. В Шри Ланка е обратното. И хороскопът определя двойката

Варатан Тармалинхам от Шри Ланка, който учи в Белгия. Снимка: авторката

Варатан Тармалинхам е от град Джафна, Шри Ланка, който от 5 години учи и живее в Белгия. Той е тамил. В Шри Ланка има две етнически групи - синхали и тамили, като вторите са малцинствена група. Варатан изповядва религия хинду. Той е на 30 години. Поради засилването на войната в Шри Ланка през последните няколко години, той не може да се върне в страната си, защото е опасно. Войната тече от 1983 г. и е между сепаратистката организация на тамилските тигри, които искат да направят независима държава на тамилите, в северната част на страната и правителството на Шри Ланка, което се бори срещу тях. През май 2009 г. войната свършва, като тамилските тигри са победени, но той още не се е прибирал.

През годините, които е в Белгия, Варатан се чува с родителите си на 3-4 месеца, за кратко. Освен това е трябвало да внимават какво си говорят, защото заради военната обстановка в страната, телефонните разговори са били подслушвани. “Слава богу вече всичко приключи и ще мога да се прибера, да видя семейството си”. В момента Вартан завършва втората си магистърска степен по индустриален мениджмънт. Първата му магистратура е по инженерни науки. През есента планира да се завърне окончателно в Шри Ланка и “се надявам до тогава майка ми да ми е намерила жена”. Тази реплика сигурно звучи като майтап, но за културата на тамилите, към която принадлежи Варатан, е съвсем нормално родителите да ти намират съпруга или съпруг. За женитба за чужденка, например белгийка, и дума не може да става. Варатан държи бъдещата му съпруга да е от неговата страна и култура, защото така ще се разбират най-добре. Тъй като тамилските обичаи и традиции за търсене на партньори се оказаха много по-различни от тези, с които сме свикнали на Запад, Варатан се съгласи да разкаже за e-vestnik, по-подробно за традициите в неговата страна, за това защо е по-важно да се влюбиш след сватбата и за съдбоносната сила на планетите и звездите в една съпружеска връзка.

Планетите и звездите трябва да съвпадат, иначе няма брак

Варатан Тармалинхам от Шри Ланка, който учи в Белгия. Снимка: авторката

Традицията в Шри Ланка е много подобна на тази в Индия, най-вече защото двете страни са близки една до друга. Като се роди човек му се прави специален хороскоп. Чрез него, по-нататък му се търси съпруг или съпруга. В Шри Ланка, най-често майките, търсят съпруги за синовете си като ходят при специалист-астролог, който сравнява хороскопите на момчето с този на бъдещото момиче. За да стане ясно дали двама души си подхождат и могат да се оженят, се гледа дали техните хороскопи съвпадат. Анализира се как и къде са разположени планетите според дата на раждане, в кой дом е Марс, коя е звездата им по рождение. Позицията на планетата Марс е от голямо значение при правенето на хороскопа. Ако при мъжа Марс попада в 7-ми или 8-ми дом спрямо Луната, то и при хороскопа на жената трябва да попада в същите домове, за да могат двамата да си допаднат като двойка. В противен случай, означава, че те не са един за друг. На базата на специални астрологически изчисления, накрая се извежда едно общо число за човека. То има връзка с неговия характер. Според тамилската традиция жената не може да има по-високо число от мъжа, за който смята да се жени. Ако нейното число например е 34, а на мъжа е  16 - сватба не може да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване