03/06/11 16:34
(http://www.klassa.bg/)

Марин льо Пен би победила Никола Саркози на първи тур

Теодора Йорданова
teodora.yordanova@klassa.bg

Лидерът на френския крайнодесен Национален фронт Марин льо Пен е по-популярна сред гласоподавателите, отколкото президента Никола Саркози, съобщи в.„Гардиън“. Льо Пен би спечелила безпрецедентна избирателна победа на първия тур на изборите за държавен глава, ако те бяха днес. Франция ще гласува за нов президент през май 2012 г., но резултатите от проучването, публикувано в „Паризиен“ и извършено от института „Харис“, идват в момент, когато популярността на Саркози продължава да пада. Резултатите повтарят ситуацията от 2010 г., когато Жан-Мари льо Пен – бащата на Марин, успя да изхвърли лидера на опозицията социалиста Лионел Жоспен от президентската надпревара при първия тур, преди да загуби от Жак Ширак на втория.
Според проучването 42-годишната Льо Пен, която стана лидер на Националния фронт през януари, би спечелила 23% от вота, ако той бъде днес. Никола Саркози би взел 21%, а лидерът на социалистите Мартин Обри, която все още не е съобщила дали ще се кандидатира, също би спечелила 21%. Не се включват данни за подкрепата, която би имал шефът на Международния валутен фонд социалистът Доминик Строс-Кан. Ако той се кандидатира, е вероятно да има по-голям шанс, отколкото Обри.
Откакто Льо Пен – майка на три деца, пое лидерството в Националния фронт, партията смекчи традиционната си ревизионистка линия към Холокоста и антисемитизма и вероятно се цели да получи подкрепата на широката мюсюлманска общественост във Франция, отбелязва „Гардиън“.
„Французите искат различен тип политика, те искат да направят точния избор между националния проект и глобалния проект, представен от Никола Саркози и от Доминик Строс-Кан или Мартин Обри“, каза Марин льо Пен в Лил, след като излязоха резултатите от проучването. Тя е убедена, че Саркози, който се опитва да спечели десните гласоподаватели чрез мерките си срещу имиграцията и дебата за исляма във Франция, е изгубил подкрепата на французите.
„Има тенденция, която ме кара да мисля, че Саркози ще загуби президентските избори...Той представлява такова разочарование и е отхвърлян от французите, че смятам, че е аут от втория тур“, заяви Марин льо Пен.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване