03/06/11 18:30
(http://www.klassa.bg/)

Местната власт ще може да наема частни съдебни изпълнители

Общините в цялата страна затягат контрола по събирането на местните данъци и такси. Местната власт ще може да се обръща и към частни съдебни изпълнители, както и вече ще има местен данъчен инспектор, съобщи bTV в свой репортаж. От началото на годината ние сме събрали над 400 хиляди стари задължения по този ред, така че това ни дава основание, че системата работи даже и за най-малките длъжници, коментира кметът на Разлог Красимир Герчев.
Припомняме, че от началото на този месец започна и плащането на новите налози, като те се увеличават едва в 16 от всичките 264 общини. Според данните ръстът на данъците ще бъде в предимно по-малките и бедни общини, където данъците не са вдигани от години и заради натрупаната инфлация трябва да бъдат актуализирани. Някои кметства като това в Кърджали например вдигат само такса смет. Екотаксата е задължителна за всички и е заради въведената такса за обработка на найлоните и пластмасата, каза кметът на Кърджали Хасан Азис.
В шест общини като Плевен пък има намаляване. Тази година в много от селищата в страната, ако местният данък бъде платен до 30 април в пълен размер, клиентът ще получи 5% отстъпка.
След установяване на просрочие се предоставя първа покана, после втора покана, трета и след това се назначават данъчни проверки, коментира Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините.
През тази година в София официално няма увеличени данъци, въпреки че с направеното презониране много имоти попаднаха в по-скъпи райони. Така около 90 хиляди столичани ще платят между 20 и 45 на сто по-висок местен налог. В Пловдив също данъците не се вдигат. Припомняме, че от тази година вече има данък колиба за всички селски постройки с данъчни оценки под 1680 лева. Според информацията на bTV приходите от този данък в много случаи няма да покрият разходите на общините за пощенски известия до длъжниците. Във Варна и Бургас заради 5-те процента отстъпка много хора, предимно пенсионери, платиха налозите в пълен размер, обясняват от телевизията. В Добрич пък очакват допълнително пари от новия туристически данък. Няколко общини като Плевен намалиха такса смет.
От Национално сдружение на общините коментираха, че от всеки 100 лева данъци, които плаща всеки, едва 2,90 лева отиват в местния общински бюджет, а останалото прибира държавата под формата на преки данъци и акцизи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване