03/06/11 17:19
(http://www.klassa.bg/)

Пазете се от пазарни гурута, които предлагат нови стратегии

„Блумбърг“

Поздравления за Джеймс Гласман, инвестиционен гуру и съавтор на книгата „Дау 36 000“. Книгата бе публикувана, когато фондовата борса наближаваше спекулативния дотком пик, и подтикна инвеститорите да се презапасят с акции. Авторите предсказаха, че промишленият индекс Dow Jones ще достигне невероятната цифра от заглавието в рамките на „три до пет години“.
Скоро след това пазарът се срина. Dow Jones изобщо не достигна 36 000 и книгата стана символ на истерията на Новата икономика. (Другият автор е икономистът Кевин Хасет, който води рубрика в „Блумбърг нюз“.)
Сега Гласман публикува извинение. „Сгреших“, пише той в коментар в „Уолстрийт джърнъл“, където рекламира последната си книга „Мрежа за сигурност“. В духа на любопитството Гласман пита: „Какво се случи?“ и отговаря: „Светът се промени. И макар че историята обикновено е най-добрият пътеводител за бъдещето, тя далеч не е безгрешна.“
Да похвалим Гласман за това признание. Но обяснението му е притеснително. Историята винаги е способна да направи нещо ново. Затова, когато избираме инвестиционен гуру, искаме да сме сигурни, че съветите му ще са валидни за по-дълъг период.
Според Гласман прогнозата му се е провалила по две причини. Първата е, че икономическият ръст на САЩ се забави в сравнение с този на нововъзникващите пазари. Ако Гласман окачествява това като „промяна“, звучи като застраховател, който обвинява бурното време. В миналото темпът на ръста винаги е подлежал на промяна. Нито един благоразумен анализатор не би пренебрегнал подобна възможност.
Втората „промяна“ на Гласман е, че когато е писал книгата, е взел под внимание „само един вид риск“ - ценовата волатилност. Това, което може да се научи от една ценова графика, е именно ценовата волатилност. Ако пазарите бяха игра на зарове, графиките щяха да са достатъчни. Хвърлете заровете достатъчен брой пъти и ще откриете, че веднъж на всеки 36 хвърляния се падат две единици. И това ще е сигурен риск и за в бъдеще.
Гласман обаче научил, че пазарите са застрашени „от втори вид риск“, по-известен като несигурност. Това са онези рискове, които не могат да бъдат регистрирани по движенията на цените, като например възможността от терористично нападение или депресия. Рискът от депресия не може да се оцени количествено само защото през 30-те години също е имало депресия, но оттогава друга не е имало.
Това признание също не е „промяна“. Икономисти като Франк Найт и Джон Мейнард Кейнс обръщат внимание на несигурността още в началото на XX век. Съвременните инвеститори често са научавали (за свое съжаление), че моделите, основани на волатилността, не регистрират всички рискове. Това не е новост. Новост е само за Гласман.
Мисля, че той не разкрива истинската причина за провала на своята прогноза. И тя не е, че историята се е променила. Очакванията на авторите, че пазарните условия ще останат непроменени, са истинската причина.

Cisco, Lucent

„Според някои фондовата борса е най-мощната и ефикасна информационна система в света, бяха писали авторите. Днешната цена отразява цялата налична информация. А пазарът е ефикасен.“ С други думи, пазарите са компютри. Те не се подвеждат от изблик на оптимизъм или заблуда, а просто отразяват „наличната информация“.
Докато призоваваха да внимаваме с интернет, те препоръчваха тогавашните технологични фаворити като Cisco и Lucent. И се поддадоха на всеобщата треска, призовавайки читателите „да се възползват от шанса и да спечелят от увеличението на Dow Jones до 36 000“.
Доверието на Гласман в пазарите обяснява защо неведнъж демонстрира презрението си към държавните регулации. (Защо да се регулират пазарите, ако са почти идеални?)
Очевидно е обърнал нова страница. Сега пише за кейнсианската несигурност и признава, че пазарът не е толкова ефикасен, т.е., че някои инвеститори могат да го надвият. И вече показва смирение: „Мрежата за сигурност предлага стратегия, която отговаря на действителността и опасните времена, в които живеем.“
Гласман подкрепя минимизирането на риска на щатските акции чрез инвестиране във „фондове, чиято стойност се очаква да падне“ и чрез хеджиране на опции. Той превъзнася „стойностните“ акции, които според него са акции, които се търгуват при по-ниска цена спрямо активите и приходите.
Може би Гласман се е трансформирал в „инвеститор в стойност“ подобно на героя си Уорън Бъфет. Но такива книги ме безпокоят. Изглежда че Гласман харесва тези акции, защото в миналото са се представяли добре. Това можеше да се каже и за Lucent през 1999 г.
Липсва по-задълбочено изследване на причините за по-доброто им представяне. Човек издирва достатъчно щателен анализ на пазара за изгодни сделки, но намира икономист, който бълва статистики за преразпределяне на активи.

Обратно към 1999 г.

Гласман смята, че стойностните акции извличат полза от „психологията на инвеститорите“. Той твърди, че те предлагат по-голямо възнаграждение за по-малък риск. Но все още определя „риска“ от гледна точка на волатилността. И, изглежда, не е научил, че психологията на инвеститорите може също да се промени. Той твърди, че новата му книга „отговаря на психологията на инвеститорите“, сякаш това условие е неизменно.
Гласман е луд по Китай, защото през изминалото десетилетие страната отбеляза много по-голям ръст от САЩ. И смята, че това е „предвестник на още по-големи бъдещи разлики“. И май прави точно това, което и през 1999 г. Той предлага стратегия, която ще проработи, стига бъдещето да отрази близкото минало. През 1999 г. той съветваше да се поемат рискове. Днес призовава за обратното. В миналото избягваше облигациите. Сега не може да им се насити.
Истинската мрежа за сигурност не се изразява в предпочитанието към определен тип активи пред друг, а по-скоро в дисциплината на възходящия анализ на риска – подход, който не се ръководи от тенденциите, а съветва да се търсят стойностни ценни книжа във всеки удобен момент. Това изисква истински усилия, които не могат да се сведат до гръмки заглавия.
Гласман оприличава опита си и донякъде подхода си на тези на Бъфет, но не се лъжете. Бъфет не пренаписва инвестиционната си теория на всеки десет години.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване