03/07/11 01:25
(http://e-vestnik.bg/)

Как ни лъжат с вино със златни медали…

Винпром “Черноморско злато” – Поморие се хвали с 59 медала, а няма толкова вина, които да ги получат

Директорът на Пловдивския панаир Богомил Бонев връчва награда “Златен Ритон” на шефа на винпром “Черноморско злато” - Поморие. Отзад наднича собственика на панаира (засега) Георги Гергов. Снимка: пресслужба на панаира

Златни медали, “Златен Ритон” и т. н. награди ни навират в очите и ушите някои български производители. И особено разчитат на изложението в Пловдив “Винария” (приключило неотдавна), на което се прави и национален преглед на вина и напитки. На този конкурс производителите се борят за награда “Златен Ритон” и златни медали.
Уви, тези награди са заблуда за потребителя от години. Но тази година някои винпроми се оляха. От 435 вина са наградени с медали 389. Кажи-речи няма ненаградено вино. Благодарение на “Винария” после производители рекламират някое вино пред потребителя – имало медал. Но конкурсът е съвсем порочен. Тази година – особено. Първо, защото участниците са почти наполовина по-малко от миналата година - участваха само 27 изби. За сравнение на “Винария” през 2008 г. за отличия са спорили 49 фирми, които са дали за дегустации 838 проби, от които 747 на вина, а останалите на ракии и винено бренди. Тоест – сегашните медали са раздадени при скромна конкуренция.
Второ – някои от наградените със “Златен ритон” вина оставят съмнения за някаква шашма. А за множеството медали - съвсем. Такива са вината на “Черноморско злато” – Поморие. Но всичко подред.
Вината се опитват при т. нар. сляпа дегустация, получават точки и се класират. С най-висок резултат (но минимум 85 точки по 100-точковата система за оценка) взимат награда “Златен Ритон”, а над 84 точки – златен медал. Дотук добре.
Но допреди година имаше ограничение да не се награждават повече от 30% от вината, изпратени за конкурса. А тази година няма ограничение и са наградени 90% от вината. Който участвал – с медал. Раздадени са и 6 “Златни ритона”.
Но в какво се състои шашмата? На конкурса се представят не вина от магазина (има 2 изключения, виж по-долу), ами специално нагласени бутилки, на които пише примерно “Каберне совиньон проба III” на винпром еди кой си. Ако това вино получи златен медал или “Златен Ритон”, съответният винпром пуска това вино в производство и го бутилира тепърва. Ама то вече не е същото, не е като онова, представено на конкурса. Защото за конкурса е забъркано най-доброто, ама от него няма достатъчно количество. А на пазара се пуска партида с подобно вино, но на етикета му лепват една лепенка, че има “Златен Ритон” и се перчат с него, за да продадат повече.
Недоразумението е и в това, че някои изби (обикновено по-малки производители) са представили на конкурса вече реални произведени и бутилирани вина, а други (обикновено големи винпроми) – забъркана за конкурса смес от най-добрите бъчви – в десетки различни комбинации за различните сортове. Регламентът изисква, като представяш проби за конкурса, да имаш поне 5 тона от това вино. Ама кой може да ти ги сметне? Може да се забъркват най-различни смески от 3 бъчви по 225 л и от една цистерна от 10 тона, така че да се получат поне 10 различни проби. И като една от тях спечели, се бутилират не само тия 10 тона, ами примерно още 30 тона и от други цистерни. В съдържанието влизат и тия вина, от които е забъркана пробата, ама не е същото вино. Това са номерата на винарите с наградите.
Така конкурсът “Винария” съвсем девалвира.
Тази практика продължава от години. Журналисти и експерти писахме, писахме, че е порочно. Най-после ни чуха, ама ...

Публикувана на 03/07/11 01:25 http://e-vestnik.bg/11215/kak-ni-lazhat-s-vino-sas-zlatni-medali/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване