03/07/11 17:57
(http://www.klassa.bg/)

МЗ спестило 49 млн. лв. от лекарства и ги дало за заплати и ремонти

Ана Михова

Здравното министерство е икономисало 49 066 000 лева от парите за скъпоструващи лекарства за онкологични заболявания и ги е похарчило за ремонти и заплати на чиновници. Това е констатирал одит на Сметната палата за периода 2006-2009 г., резултатите от който бяха представени вчера. „Проверката показа, че средствата за скъпоструващи медикаменти се управляват неефективно и недостигът на лекарства е хроничен“, обяви председателят на Сметната палата Валери Димитров.
Последствията от лошото управление са дълги списъци от чакащи за медикаменти пациенти, които ги получават след 3 или дори 6 месеца, прекъсване на животоспасяващо и животоподдържащо лечение, обявиха от институцията. Освен това през 2008 г. здравното министерство е платило авансово 2 млн. лв. за информационна система, която и до момента не работи.
„За тези четири години има сериозен провал в мениджмънта на Министерството на здравеопазването при доставката на лекарства за онкоболни“, обяви шефът на Сметната палата. Той подчерта, че проверката е обхванала периода на управление на трима министри - Радослав Гайдарски, Евгений Желев и Божидар Нанев. Първите двама бяха по времето на кабинета „Станишев“, а Нанев беше първият здравен министър от ГЕРБ.
До изводи за лош мениджмънт обаче Сметната палата стигнала още през 2005 г., когато също е направен одит на процедурите по осигуряване на скъпоструващите медикаменти.
Според Валери Димитров липсата на пари съвсем не е основният проблем, а пренасочването им за ремонти и заплати. През проверявания период бюджетът за лекарства е бил променян девет пъти, като седем от тях е бил в посока на намаляване. През 2006 г. 765 000 лева са били пренасочени и вместо за медикаменти са отишли за обезщетения на чиновници. През 2007 г. 8,6 млн. лева за пренасочени за ремонти на здравни заведения. През 2008 г. 5 млн. лв. от средствата за лекарства са дадени за заплати на персонал. Заради настъпващата криза през 2009 г. парите са намалени с 18 млн. лева, съобщи главният одитор Олга Димитрова.
„Ако някой си е позволил през годините средствата за скъпоструващо лечение да се пренасочат за заплати и за капиталови разходи, той трябва да понесе отговорност”, коментира пред агенция „Фокус“ председателят на Български пациентски форум Теодора Захариева.
Сметната палата посочва още, че през годините не са отчитани както реалните потребности от медикаменти, така има и множество прекратени по различни причини процедури по Закона за обществените поръчки.
На фона на тези проблеми все още не е изградена информационна система, която да осигури ефективен контрол и прозрачност на дейността, е констатирала Сметната палата. Въпреки че такава система не съществува, МЗ е платило за нея през 2008 г. Тогава е сключен договор за изграждането й и авансово е платено на “Консорциум 2 Верео С&T” 2 145 937 лева с ДДС.
Срокът за изпълнение на дейностите е бил до 100 работни дни, считано от датата на подписването – 22 декември 2008 г. Според Сметната палата фирмата изпълнител е била коректна. Проблемът бил в самото министерство, което не поставило ясно задачите в началото. Сметната палата е връчила одита на здравния министър в края на февруари и е дала срок до 25 май да се изпълнят 12 препоръки.
От МЗ също коментираха проблема вчера, като припомниха, че от 1 март министерството е въвело нов начин за доставка на онколекарства. Медикаментите за хормонална терапия бяха прехвърлени към НЗОК, а останалите лекарства вече ще се купуват от болниците, а не от министерството, припомниха оттам.


Стартира благотворителна кампания за женско здраве

Благотворителна кампания, посветена на женското здраве под мотото "Близо до мечтата", стартира от днес. Тя е посветена на жените, страдащи от рак на гърдата. В рамките на кампанията ще бъдат дарени 24 високотехнологични гръдни импланта на пациентки с карцином. Според официалната статистика на Българския национален раков регистър всяка десета българка е застрашена от рак на гърдата, а всяка година диагнозата получават над 3400 жени.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване