03/09/11 18:03
(http://www.klassa.bg/)

Арестуваха Феим Чаушев за посредничество при откуп

Късно във вторник, при полицейска операция за предотвратяване на предаване на откуп за краден автомобил, в София бе задържан бившият заместник- министър на външните работи от правителството на тройната коалиция Феим Чаушев. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Цветан Цветанов. Той допълни, че в случая са използвани специалните разузнавателни средства /СРС/, приложени след подаването на информацията от засегнатото лице.
Феим Чаушев е бил потърсен за съдействие, след като на 19 февруари от паркинга на софийски хотел е откраднат скъп джип БМВ Х5 на турски гражданин. Няколко дни по-късно бившият дипломат е заявил, че може да помогне за връщането на струващия около 100 000 евро автомобил, но услугата му ще струва 25 000 евро. Веднага след това собственикът на джипа е потърсил съдействие от Столичната дирекция на вътрешните работи /СДВР/. При последвалата полицейска акция в кв. „Лозенец“ е арестувано лицето, пратено да получи откупа от собственика, заедно с предадените му от турчина 23 000 евро. Около час и половина по-късно на същото място пристигнал и Чаушев, за да получи парите.
„Много неща съм видял, но никога не съм очаквал, че висш служител на държавната администрация и бивш заместник-министър в две министерства ще бъде разкрит и задържан в схема за получаване на откуп за краден автомобил”, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов.
Пред разследващите случая Феим Чаушев е заявил, че просто е искал да помогне на турския гражданин, собственик на автомобила, с когото се познават, съобщи директорът на СДВР Валери Йорданов. Той обаче бе категоричен, че са налице доказателства за това, че целта на Чаушев е била финансово облагодетелстване.
Това не е първият скандал, в който фигурира името на Чаушев. Бившият зам.-министър на външните работи напусна ведомството през 2008 г. след шумен скандал заради двете имена, които използвал - Петър и Феим, както и заради разкритията, че и като заместник-министър е участвал в ръководните органи на четири търговски дружества под името Петър Чаушев. По това време самият Чаушев заяви, че много си харесва и агентурното име Бисер, дадено му при вербуването му за агент на Държавна сигурност преди повече от 40 години.
Районната прокуратура вече повдигна обвинение на Чаушев за посредничество при искан откуп.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване