03/10/11 17:21
(http://www.klassa.bg/)

Американците не одобряват икономическата стратегия на Обама

„Блумбърг“

Американците не са доволни от стратегията на президента Барак Обама за подобряване на икономиката, но още по-малко вярват на републиканските идеи.
Национално проучване на агенция „Блумбърг“ показва, че 51% срещу 40% от запитаните са на мнение, че Обама не разполага с правилната формула за дългосрочен растеж – цел, която представи в речта си „За състоянието на съюза“ с фразата „спечелете бъдещето“.
Все пак излъченият от демократите настоящ държавен глава получава по-голямо доверие в сравнение с републиканците. На въпроса кой има по-добра визия за следващите години 45% от анкетираните посочват Обама срещу 33% за опозицията. „Той обещаваше промяна, казва студентката Джесика Уолф. Не виждам такава. За нас няма работни места.“
Разкритията на проучването показват колко трудно ще е за Обама да убеди избирателите, че е в състояние да увеличи заетостта и да свие дефицита. Едно от основните препятствия за преизбирането му вероятно ще е именно липсата на обществено доверие в способността му да приложи ефективна стратегия за подобряване на дългосрочните перспективи пред страната.
„Предизвикателството за 2012 г. е всяка една политика да бъде обвързана със създаването на работни места, казва Дж. Ан Зелцер, президент на базираната в Де Мойн, щата Айова, Selzer & Co., провела допитването между 4 и 7 март. Към момента хората не вярват особено, че президентът е създал тази връзка, но още по-малко приемат нахвърляната от републиканците концепция.“

Повече държавни разходи

В речта си пред Конгреса на 25 януари и в отделни изказвания след това Обама заяви, че бъдещето на страната зависи от създаването на среда, в която американските компании и работници могат да изпреварят чуждестранните си конкуренти. Той призова за повече държавни средства за образование и инфраструктура като железопътни и телекомуникационни мрежи, които да изградят основа за растежа.
За да насърчи иновациите, Обама предложи по-висок данъчен кредит за научноизследователска и развойна дейност и заяви, че компаниите могат да финансират разрастването си чрез програмите за държавно кредитиране.
„Вече много страни ни изпреварват, така че трябва да направим нещо“, твърди Дейвид Диксън-старши, мениджър „Продажби на автомобилни части“, който живее в Гастония, Северна Каролина.
Само една трета от безпартийните, решаваща група за шансовете на Обама да бъде преизбран, смятат, че той разполага с ефективна стратегия за подобряване на дългосрочната икономическа жизнеспособност на страната. Почти три четвърти от демократите вярват, че това е правилният план срещу едва една десета от републиканците.
Анкетата обхваща 1001 пълнолетни граждани, като допустимата статистическа грешка е от 3,1%.
Сред аспектите, по които е оценяван в социологическото проучване, Обама получава най-слаби бележки за борбата си с бюджетния дефицит, който според прогнозите ще достигне $1,6 трлн. тази година. Едва 38% (срещу 56%) от респондентите одобряват подхода му към проблема.
Президентът и републиканците в Конгреса водят ожесточена схватка по фискалната политика. Вместо увеличаване на държавните инвестиции опозиционерите поискаха смъкване на данъците, по-слаба регулация и по-смели мерки за смъкване на дефицита.
Очаква се безработицата да достигне 8,4% през 2012 г. според средностатистическата прогноза на икономистите, анкетирани от „Блумбърг нюз“ през февруари. Тази стойност ще е по-ниска от сегашните 8,9%. Нито един американски президент от Втората световна война насам не е бил преизбиран при безработица над 7,5%.
Акциите поскъпнаха, след като Обама зае президентския пост на 20 януари 2009 г., но това стана най-вече през първата година от мандата му. Индексът Standard & Poor's 500 се повиши с близо 64% от встъпването му в длъжност, но едва с 5% тази година.
Като цяло 51% от запитаните одобряват свършеното от Обама като президент спрямо 43% недоволни. Поне половината от запитаните не харесват това, което е постигнал в икономиката, бюджетния дефицит, здравеопазването и разкриването на работни места. Малко над половината одобряват действията му във връзка с вълненията в Близкия изток.
Одобрението към президента не се е променило значително спрямо миналата година, когато страната се тресеше от дебата за реформата в здравеопазването. Все пак одобрението е малко по-високо от рекордното дъно от 47% в анкета на „Блумбърг“ от декември, месеца, когато републиканците установиха контрол над Камарата на представителите.
Демографските групи, сред които одобрението към Обама е нараснало, са по-младите американски граждани и жените. Сред американците на възраст под 34 години одобрението към Обама се е повишило с 58% спрямо 51% от декември. 54% от жените вече одобряват работата на президента спрямо 49% през декември.
Жените имат решаващ глас на президентските избори и Дейвид Плъф, старши съветник на Обама, приема като стандарт за одобрението към президента мнението на хипотетична жена на средна възраст от решаващия щат Охайо.
Законодателството (най-голямото постижение на политиката на Обама) продължава да тежи върху президентския му мандат. Две трети се противопоставят на изискването всички американци да имат здравни осигуровки или да плащат глоба, ако не са си ги изплатили. 41% от респондентите отговарят, че законът трябва да се отмени.
„Мисля, че този закон е недообмислен, споделя Карън Хамъл, която живее в Зиглърсвил, щата Пенсилвания. Как може да се глобява някой за това, че няма пари да си купи здравни услуги?“
Хамъл е част от мнозинството избиратели, които са против продължаването на мандата на Обама. Дори сред демократите само 52% подкрепят втория мандат на президента спрямо 28% от независимите и 12% от републиканците.

Лично одобрение

Повече американци (55%) одобряват личността на Обама, а не постигнатото от него. Той все още е по-популярен от Републиканската партия, която се ползва с 41% одобрение, и от Демократическата партия с 49% одобрение.
Одобрението към Обама сред републиканците се повиши, след като през декември той сключи сделка на стойност $858 млрд. за удължаване на всички данъчни облекчения от времето на Буш по искане на републиканците в Конгреса в замяна на мерки за стимулиране на разкриването на нови работни места. В момента положително настроените към него републиканци са се увеличили от 14% на 19%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване