03/10/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Карнавали и избори в Македония

Символичната церемония на прилепските мечкари, с която те гонят лошите духове от своите домове, трябва да се разшири и надстрои на територията на цялата държава. Може би така звънците ще изгонят злите сили, които така са легнали и натежали, че не може да мръднем напред.

Американец от 19-ти век. Такава маска си избра кметът на Струмица Зоран Заев на маскения бал по повод карнавала в Струмица. Вероятно вдъхновен от неотдавнашното си посещение в САЩ, кметът реши, че иска да бъде американец и у дома. На инат на душманите, които пуснаха клюка, че бил в Държавния департамент за помощ да прави нова партия зад гърба на Бранко.

Тези, които искаха да го скарат с Бранко, сега нека гледат Заев-Американеца как гордо се разхожда по улиците на Струмица. Няма толкова силна конструкция, която може да унищожи неговата връзка със СДСМ и с шефа. СДСМ е моята първа, единствена и последна любов, публично заяви Заев след като разопакова куфарите си от Вашингтон.

А след като се закле, че няма да яде живи хора, на Бранко му олекна - пусна го да се разхожда където си иска. Пък дори да се върне в образ от 19-ти век.
Докато Струмица се подготвя за основната карнавална вечер, не спи и революционният Прилеп. Размърдаха се и прилепските мечкари, грабнаха зурлите и тъпаните, закачиха звънци. Гонят лошите духове от своите домове. Докато маскираните вървяха по улиците в Струмица и Прилеп и по кафенетата, не остана назад и Битоля.

Като град на консулите, Битоля трябва да бъде в крак със събитията. Затова там през уикенда се състоя един по-различен бал. На него дефилираха “вемереовци” и “вемереовки”, накичени като за сватба, със специален грим и стайлинг.

Модата не е за подценяване, тъй като не получават всеки ден нов лидер. Те знаят, че когато застанат пред преизбрания Груевски, ще трябва да му се харесат. Може да му попаднат в очите в момента, когато държи речта си на победител от трибуната и ще се сети за тях, когато съставя списъците за депутати и директори. Може би затова, както писа един ежедневник, всички търсели червени ризи в бутиците в Битоля, за да бъдат по-забележими в очите на Груевски в похода му към шеста изборна победа.

Тъкмо битката за тази победа направи от цялата държава групов участник в един огромен бал с маски. Карнавалът, наречен избори, започна масово, макар все още няма дата, на която те ще се състоят.

За този повод политиците отново си сложиха маските - на милеещи за бъдещето на държавата, на ревностни патриоти, на защитници на името, на милосърдни сестри, разплакани пред съдбата на бедните, пенсионерите, затворниците. Няма нищо чудно в това, че Любчо Георгиевски ни убеждава, че ако той получи мандат, ще реши 20-годишния спор за името. Вероятно си мисли, че народът има колективна амнезия и забравя, че и той имаше шанс, но го проигра.

Не е за вярване, че играейки на същата карта Цървенковски се предлага като спасител за образованието, здравеопазването и медиите. Сякаш не сме видели колко и той знае и може. Премиерът пък този уикенд ни каза, че държавата трябва да бъде ръководена от висококомпетентни, способни и честни хора. Но нали за такива гласувахме на всички избори досега!

Участниците в маскените балове чакат да им дойде датата, за да извадят маските. Политиците не чакат подходящо време - в следващите месец-два всеки ден ще бъде голям мегдан, в който всички лица ще са покрити с маски. Колко това докарване за маскарад ще бъде успешно, ще зависи от гражданите.

Най-много от онези 50 процента, които вече не знаят дали има истина под маските и на тези 30 процента, които отказват да участват в безкрайния ...

Публикувана на 03/10/11 22:20 http://e-vestnik.bg/11243/karnavali-i-izbori-v-makedoniya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване