03/10/11 16:39
(http://www.klassa.bg/)

Путин предложи на Байдън отмяна на визовия режим

Антония Коцева
antonia.kotseva@klassa.bg

Руският премиер Владимир Путин предложи на американския вицепрезидент Джо Байдън старт на преговори за отмяна на визовия режим между двете страни, съобщи Лента.ру. Байдън бе на посещение в руската столица от вторник до четвъртък.
Путин поясни, че Русия вече води такива преговори с ЕС и е постигнала споразумение със страните от БРИК. Той допълни, че ако бъдат отменени визите, това би било исторически обрат в двустранните отношения. Байдън определи предложението като “добра идея”, но не коментира темата.
Преди срещата си с Путин Байдън се срещна с руски правозащитници и опозиционери, съобщи Нюзру. Те настояха администрацията на президента Барак Обама да наложи забрана за пътуване в САЩ на голям брой руски чиновници и се оплакаха от нечестните избори и корупцията. На срещата с Байдън присъстваха много политически активисти и представители на гражданското общество, сред които председателят на Съвета при президента по правата на човека Михаил Федотов, ръководителят на Хелзинкския комитет в Русия Людмила Алексеева, представителят на опозицията Борис Немцов, жерналистът Олек Кашин.
Вестник “Файненшъл таймс” коментира, че срещата на Байдън с лидерите на руската опозиция не е знакова, а по-скоро цели да отговори на критиките, че администрацията на президента Обама е прекалено мека с Москва.
В рамките на визитата представител на американската компания Boeing подписа договор с руската “Аерофлот” за продажба на 8 самолета, шест В - 777-300 ER и два 777-200 ER, с възможност за закупуването на още осем самолета, пише в. “Комерсант”. Сделката възлиза на 2,2 млрд. долара. Джо Байдън коментира, че това споразумение е изключително изгодно и за двете страни, защото ще създаде 11 000 работни места в САЩ, а в Русия ще даде работа на висококвалифицирани специалисти.
Според руски медии посещението на Байдън е подготовка на визитата на президента Обама в Русия, чиято дата все още не е оповестена. В първия ден от посещението си Байдън се срещна с президента Дмитрий Медведев и посети Сколково, руската Силиконова долина, където разговаря с руски бизнесмени.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване