03/10/11 00:04
(http://www.klassa.bg/)

Светът влиза в нова рецесия, ако петролът стигне $140-150

Евентуалното повишаване на цените на петрола до 140-150 долара за барел ще предизвика повторна рецесия в някои развити икономики. Това прогнозират икономистът Нуриел Рубини и анализатори от Deutsche Bank. Ако цената на петрола се повиши до нивата от лятото на 2008 г., до 140 долара за барел, някои от развитите икономики ще изпаднат в двойна рецесия, категоричен бе Рубини пред журналисти в Дубай, предаде „Блумбърг“. В САЩ, където растежът бързо се ускорява, при увеличение на цената на петрола между 15% - 20% икономиката няма да изпадне в повторна рецесия, но растежът ще се забави отново.
Рубини подчерта, че Европейската централна банка ще направи грешка, като повиши лихвените проценти твърде скоро. Глобалното икономическо възстановяване е крехко, а притиснатите от дългове страни от периферията на еврозоната се опитват да подобрят конкурентоспособността на износа си, категоричен бе икономистът. Според експертите от Deutsche Bank развоят на ситуацията в момента зависи от това дали петролът поскъпва заради увеличено търсене, или заради намалено предлагане. Анализаторите на банката коментират, че ако изведнъж черното злато удари 150 долара за барел, светът ще се върне в зоната на нова рецесия.
Бунтовете в Близкия изток и Северна Африка, където се намират повече от половината доказани нефтени залежи на планетата, изстреляха цената на суровия петрол Брент до 120 долара за барел, припомня агенцията.
На фона на гражданската война в Либия между Муамар Кадафи и бунтовниците Goldman Sachs повиши прогнозата си за цената на сорта Брент за второто тримесечие на годината до 105 долара за барел. Според икономическия преглед на БНБ цената на черното злато ще се движи в нивата 90-110 долара през първото тримесечие на годината.
Вчера, след два дни на спад, суровината отново пое нагоре. Цената на суровия петрол премина 105 долара за барел, а сортът Брент приближи 115 долара, показаха данни на „Блумбърг“. От ОПЕК се опитаха да успокоят пазарите, като официално съобщиха, че не планират извънредна среща. 12-членната група е преценила, че доставките засега са достатъчни. Анализаторите от Goldman Sachs обаче не са на същото мнение и твърдят, че ОПЕК тайно произвежда повече от договорената квота от месец ноември насам, посочи „Телеграф“. Изданието се позовава на Джеф Кюри, „петролен гуру“ на Goldman Sachs, според когото още преди шока около либийските доставки, Саудитска Арабия е увеличила добива си със 700 хил. барела дневно. През деня стана ясно още, че производството на петрол в Либия е спаднало с около 90%.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване