03/10/11 00:03
(http://www.klassa.bg/)

Трайков: Токът от АЕЦ "Белене" ще е 3 пъти по-скъп от този в Козлодуй

Георги Велев
georgi.velev@klassa.bg

Цената на електроенергия от АЕЦ „Белене“ ще бъде над 100 лв./мвтч, каза вчера пред Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По думите му тази цена е три пъти по-висока от произвеждания ток от АЕЦ „Козлодуй“ в момента. Трайков уточни, че няма начин произведеният ток от нова централа да се сравнява с цената на енергията от АЕЦ, който вече е изплатил разходите за строежа си.
Вариантът за прехвърляне на оборудването от площадката край Белене в АЕЦ „Козлодуй“ е резервен. Това може да се случи, ако България и Русия не се разберат окончателно за цената на проекта за втора атомна, уточни Трайков. До края на месеца се очаква да стане ясно дали София и Москва ще подпишат ново допълнително споразумение за продължаване работата по АЕЦ „Белене“, или ще се започнат съдебни дела за неустойки. Все още не е договорена цената за строителството на централата и по-точно какъв да е ескалационният индекс за оскъпяване на проекта, уточни Трайков.
Договорът между НЕК и „Атомстройекспорт“ бе подписан през декември 2006 г., като се предвиждаше двата блока да бъдат построени до края на 2012 година за цена от близо 4 млрд. евро. В момента руската страна настоява строежът да поскъпне до 6,297 млрд. евро, а България иска централата да излезе под 5 млрд. евро.
Спорът произтича от това, че в основния договор не е записано какъв индекс ще се използва при закъснение – дали инфлацията по Евростат, в България или Русия, или пък във Франция и Германия, откъдето са европейските партньори на „Атомстройекспорт“ - компаниите „Сименс“ и „Арева“.
Трайков бе категоричен, че страната ни ще запази мажоритарния си дял от поне 51% в проекта. Освен НЕК интерес към инвестиране в нова АЕЦ засега са обявили руската „Росатом“, под чиято шапка е и „Атомстройекспорт“, финландската „Фортум“, френската „Алтран техноложи“ и Сърбия.
Страната ни вече е дала 350 млн. евро за изграждане на първия реактор на АЕЦ „Белене“. Понеже това оборудване вече е почти готово и може да бъде използвано за нов блок в АЕЦ „Козлодуй“, повтори Трайков.
Не са истина твърденията, че оборудването може да бъде използвано за VII блок край Козлодуй, заяви вчера по този повод пред „Класа“ Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум. За да се случи подобно нещо, трябва да се направи нова екологична оценка, геоложко проучване на терена и чак след това обществено обсъждане за новия блок. Агенцията за ядрено регулиране също трябва да одобри строителството в АЕЦ „Козлодуй“, защото блоковете от типа на АЕЦ „Белене“ са по-тежки от тези на площадката на Първа атомна, обясни Манчев. Той добави, че всичките тези процедури ще продължат между 3 и 5 г. Освен тези фактори, руската страна ще поиска и преизчисление на цената заради смяната на площадките. Това е умишлен ход, за да се спре проектът „Белене“, категоричен бе той. Според изчисленията на Манчев токът от АЕЦ „Белене“ ще струва между 35 и 38 евро/мвтч., а не 50 евро/мвтч. Той добави, че не е реално да се иска цена на проекта под 5 млрд. евро. В момента строежът би струвал около 5,5 млрд. евро, обясни експертът.
Ядрените блокове с 1000 мвт. мощност, каквито са в АЕЦ „Козлодуй“, работят по двойки, така че не може да се говори за изграждане само на VII блок, ами за строеж и на VIII блок, обясни вчера пред БНР Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум. Според него изграждането на такива съоръжения край Козлодуй ще спести средства в сравнение със строителството на АЕЦ „Белене“. Около 900 млн. евро ще струва оборудването на площадката в Козлодуй с електропроводи и връзка с подстанции. Минус на подобно решение е, че проектът ще се забави поне с две години заради процедури, уточни Хиновски.
Междувременно депутатите решиха до края на месеца в парламента да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов за развитието по проекта „Белене“. Дискусията бе поискана от депутата от БСП Петър Димитров, който бе енергиен министър при правителството на тройната коалиция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване