03/10/11 17:39
(http://www.klassa.bg/)

Черноморската банка кредитира бизнеса у нас с 200 млн. евро

Лили Мирчева
lili_hris@abv.bg

Целта ни ще бъде да осигуряваме финансиране в размер между 40 млн. и 50 млн. евро годишно и ако условията са добри, за 4 години бихме могли да постигнем 200 млн. евро финансиране за страната, което означава удвояване на нашето портфолио в България. Това съобщи вчера президентът на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) Андрей Кондаков. По думите му вече има проекти в областта на енергетиката, на малките и средните предприятия, проучват се възможностите за работа с лизингови компании и с потенциални финансови посредници на банката.
За 11 години от своето учредяване ЧБТР е финансирала 23 проекта в България на стойност 211 млн. евро, което е около 10% от общия й кредитен портфейл. Това е третият най-голям дял сред държавите - учредители на институцията, подчерта Боряна Пенчева, заместник-министър на финансите и управител за България във финансовата институция.
Минималното финансиране за проект е 3 млн. евро, а максималното достига 40 млн. евро. Ако има кандидати за по-малки суми, те могат да се обърнат към финансови посредници. Така Андрей Кондаков отговори на въпроса на в. „Класа“ на какви условия трябва да отговарят проектите на българските компании. Според него стратегията за България до 2014 г., подготвяна от Черноморската банка за развитие и сътрудничество, ще заложи на конкретни проекти в приоритетни сектори като енергетиката и особено проектите за повишаване на енергийната ефективност; пътната инфраструктура; управлението на отпадъците; развитието на малките и средните предприятия. „Чухме и много добри идеи как да насърчим и културния туризъм в България“, подчерта президентът на ЧБТР и допълни, че реализацията на повече проекти зависи от инициативността на бизнеса. По думите му добър бизнесплан и одитирани отчети за финансовото състояние на потенциалните клиенти са условия за успешно кандидатстване за кредит. Той запази в тайна размера на лихвите по заемите, но уточни, че лихвеният процент „ще се различава по сектори и по клиенти“.
Досега финансовата институция е одобрила 225 транзакции в държавите членки на стойност 2,2 млрд. евро. Банката е основана през 1997 г. от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. „Черноморската банка е създадена, за да подпомага икономическото развитие и търговията на страните от региона, както и да насърчава изпълнението на регионални проекти от държавния и частния сектор“, подчерта зам.-министър Пенчева. След приключила мисия в Турция двудневната визита на делегацията на ЧБТР у нас завършва със среща с бизнеса. Днес в столичния хотел „Шератон“ Андрей Кондаков представя конкретните възможности за финансиране на бизнес проекти.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване