03/11/11 00:02
(http://www.klassa.bg/)

Йордан Костадинов, бивш изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“: Един блок в Козлодуй ще струва колкото два на АЕЦ "Белене"

- Г-н Костадинов, как гледате на идеята оборудването за АЕЦ „Белене“ да бъде прехвърлено на площадката на АЕЦ „Козлодуй“? Възможно ли е това?
- Всичко може да се случи, въпросът е на каква цена. За да се прехвърли това оборудване там, първо, трябва да бъде лицензирана площадката от Агенцията за ядрено регулиране. А лицензирането е процес, които отнема някъде около 2 до 3 години. Ако някой си мисли, че както сега на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ има четири спрени блока и два работещи и може веднага да започне да се прави централа, то много се лъже. За всеки един нов блок се получава лиценз, а това не е толкова проста работа. Първо, трябва да се знае, че площадката не е лицензирана за изграждане на нов блок. Освен това трябва да има и решение на Министерския съвет за подобни действия. Отделно трябва да се направи избор на техническо задание и подбор на технология за бъдещия реактор и чак тогава може да се пристъпи към изграждането на проекта. Това, което е споменал министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, е нонсенс.
Ако сега се вземе решение да се прави нещо на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, минимум след 15 години можем да стартираме новия реактор. Има процедура за техническо задание за проект, конкурс и строеж и блоковете ще бъдат готови след около 10 - 12 г.

- Може ли да бъде направен само един блок на площадката или трябва да са два?
- Това ще е като на една стара шкодичка да се сложи двигател на последен модел „Мерцедес“. Оборудването на АЕЦ „Козлодуй“ е остаряло. Има съоръжения, на които 32 години не е правен основен ремонт. А и това оборудване си има проектен живот и по-голямата част от него е съобразена с живота на реакторите, които сега работят там.
Отсега мога да ви кажа и залагам всичко като експерт, че един блок в АЕЦ „Козлодуй“ би ни струвал колкото два в АЕЦ „Белене“. Освен това всички спомагателни съоръжения за такива блокове са направени да обслужват по два реактора, а не само един.

- Тогава по-добре да завършим този проект така ли?
- Защо сега хората обръщат внимание към този проект за АЕЦ „Козлодуй“? Ние вече имаме една лицензирана площадка и няма друга, която да е в толкова напреднал стадий на строителство. При изграждането на една централа най-трудното на един процес е лицензирането на площадката. За такова нещо се правят екологично оценки, обсъждания, а в един пограничен район допълнително се усложняват нещата. Това отнема години. А за тези неща говорят хора, които за съжаление нищо не разбират от този процес.

- Защо точно сега преди изтичането на последното допълнение 11 към договора между НЕК и „Атомстройекспорт“ се заговори за този проект?
- Вече трябва да се вземе решение по темата според мен. В момента има две централи в Маришкия басейн, които работят с фиксирани цени, количества и години. Техните цени са около 130 лв./мвтч и даже и отгоре. Ако сега се стартира една централа както е изграждането на АЕЦ „Белене“, а тези цени на ТЕЦ-овете е ясно, че ще вървят нагоре, тогава какво излиза? Някой ще си зададе ли въпроса, какво правим ние със скъпия ток от тези две централи?
В Полша, като дойде на власт сегашното правителство, всички сключени дългосрочни договори с фиксирани цени и количества се отмениха. При нас собствениците на тези две централи правят всичко възможно България да не започне строителство на нова ядрена мощност. Нещата са чисто икономически.

- Съгласен ли сте с прогнозата на министър Трайков, че токът от АЕЦ „Белене“ няма да струва под 100 лв./мвтч?
- Да, но след колко години? Когато стане готова централата, то тази цена ще бъде много атрактивна. А в този момент токът от ТЕЦ-овете вече ще е поскъпнал до 200 лв./мвтч. Трябва да се знаят и две важни подробности. През 2015 г. трябва да спрем три от блоковете на ТЕЦ- Варна, както и централата ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ-Русе, мисля. И така, по думите на шефа на ЕСО Иван Йотов, към този момент енергийната ни система ще разполага с точно толкова мощности, колкото са й необходими.
Обаче не забравяйте, че ако само 10% от автомобилния парк започнат да използва електроенергия, ще бъдат необходими нови 300 мвт мощности. Отделно ние като членове на Европейската енергийна система трябва да имаме 20% резервна мощност. Ако пък искаме да се продължи икономическият ръст у нас, то всяко увеличение на БВП с 1% води до 0,7 на сто повече производство на ток. Тези данни са от доклад на Световната банка. Сами си направете сметката, дали имаме или нямаме нужда от тази мощност. Нека макроикономистите да кажат с какви темпове ще се развива икономиката ни през следващите години и тогава може да се изчисли какви мощности ще са ни нужни.
Не може да се гледа на енергетиката само в национален план. Ако искаме да имаме нещо, трябва да разглеждаме сектора в регионален план. На страната ни вече почти нищо не е останало, което да можем да изнасяме.
Фактор в износа за момента все още е експортът на електроенергия за Балканите. Турция например е една много динамично развиваща се страна. Годишно тя увеличава своето население с около 1 млн. души. Нейното потребление е малко под 3 мвт на човек годишно. Те са си поставили много високи цели, за да достигнат едни от най-развитите икономически страни. Това значи, че Турция трябва да постигне ръст, който е съпоставим с Германия, а тя в момента използва по 9 мвт ток на човек годишно. Анкара си е поставила задача сегашните си 42 хил. мвт инсталирани мощности до 20 г. да бъдат удвоени. А това е практически невъзможно. Това за нас ще бъде един огромен пазар и щом той ни се предлага на тепсия, не трябва да бягаме от него, а да мислим как да навлезем там.

- А ако се подобри енергийната ефективност у нас, пак ли стоят така нещата?
- Това е съвсем друго нещо. Нашата икономика е насочена към повишено електропотребление. В един парцел например хората няма достъп едновременно до различни енергоносители. Пример за това е, че там, където има изградена топлопреносна мрежа, няма газоразпределителна, както и обратното.

- На този етап страната ни май няма сериозна алтернатива при производството на ток, освен от АЕЦ?
- Никога няма и да има такава алтернатива. Трябва да се знае, че от 2013 г. ще трябва да се плаща и за въглеродния двуокис, който изпускат ТЕЦ-овете ни. Това ще оскъпи с между 15 и 25 евро всеки произведен мегаватчас ток.

- Възможно ли е да бъде подписано споразумение между НЕК и „Атомстройекспорт“ до края на месеца, или ще се стигне до съдебни дела?
- Може да бъде подписано споразумение, но цената на централата можеше да бъде по-ниска, отколкото е сега. Сегашната цена е направена по руската ескалация, а оскъпяването трябва да се реши, като се види коя част от оборудването къде е произведена.
Според мен политически нещата вече са изчерпани и на проекта трябва да се гледа рационално. В проекта АЕЦ „Белене“ 25% е руското участие, около 30% е нашето и останалите 45 на сто са участие на германски, френски компании, а може би и на някои други. Да се говори, че това е руски проект и ще има загробване на страната ни, са приказки на лаици.
Защо се стигна обаче до цена от 6,297 млрд. евро? Причината са някои изказвания, които направиха нашите управляващи. Когато се говори за проекти, човек трябва да бъде много внимателен, особено когато е значима политическа фигура и трябва да избягва да употребява квалификации и цифри. Те са приоритет на експертите.
По проекта трябва да има развитие до края на март, защото ситуацията е коренно различна от тази през 2006 г. Тогава руснаците нямаха почти никакви оферти за изграждане на централи, а сега имат повече от 20 предложения. Това променя коренно нещата и трябва да видим в какъв свят живеем сега. Ние се развиваме в едно страшно информирано и динамично време. Ако една компания днес е била американска, то след часове може да стане японска, а след броени дни може да стане и китайска например. Ако ние продължаваме да робуваме на стари идеологеми, че ще бъдем зависими от някой, много се лъжем. Никога не може да се разбере това и този процес на смяна на собствеността на компаниите ще ескалира все повече и повече.

- Какви бяха неустойките, които може да се наложи да платим при спиране на проекта?
- По мое мнение, но без да претендирам, че съм напълно точен, може да се наложи да платим на руската страна до 1 млрд. евро.

- Има ли възможност руската страна да плаща на нас неустойки?
- Абсурд е това. Договорът е така направен, че само ние ще плащаме. Русия вече е направила заявка за изработка на голяма част от оборудването в Германия и Франция.

- Не ви ли притесняват високите цени на урана в последните месеци за новите ядрени проекти?
- Цената на урана е най-предвидимата в дългосрочен план.


Интервюто взе Георги Велев
georgi.velev@klassa.bg
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване