03/13/11 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Обама подхожда прагматично към Близкия изток

Марк Лендлър, Хелън Купър

Барак Обама. Снимка: Белия дом

В близкоизточната криза, както и по други въпроси, съществуват две лица на Барак Обама - историческото лице на промяната и прагматичният американски президент. Три месеца след като тунизийски продавач на плодове се самозапали и предизвика политическа буря в арабския свят, президентът влиза в ролята на знаменосец на новото.

С разпространението на антиправителствените протести от Северна Африка към стратегически важния, богат на петрол Персийски залив президентът Обама възприе политика на сдържаност. Той стигна до извода, че неговото правителство трябва да формулира реакциите си поотделно за всяка страна, твърдят негови сътрудници, признавайки нелицеприятната истина, че националните интереси на САЩ в областта на сигурността имат същата тежест като идеалистките импулси. Това обяснява защо Обама сведе гръмката подкрепа, която предостави на демонстрантите в Кайро, до по-сдържан призив за мирни протести и спазване на всеобщите човешки права в другите държави.

Предпочитанието към прагматизма, вместо към идеализма, направи Обама уязвим към критиките, че губи битката за сърцата и душите на протестиращите по улиците в арабските страни. Някои твърдят, че той не успява да обвърже Съединените щати с историческата промяна, която се случва в Близкия изток, по на начина, по който Роналд Рейгън вписа завинаги името си в учебниците по история с прословутия си призив към Михаил Горбачов да събори Берлинската стена.

“Изкушаващо е и би било лесно ден след ден да правим благородни изявления, които ни карат да се чувстваме добре”, коментира Бенджамин Роудс, заместник-съветник по националната сигурност, който написа възвишената реч към арабския свят, която Обама произнесе в Кайро през 2009 г. “Но в крайна сметка най-важното е да постигнем резултати, които съответстват на нашите ценности, защото ако не го направим, тези изявления ще потънат в забрава”.

В четвъртък съветникът на Обама по националната сигурност Томас Донилън отклони призивите за по-агресивни действия спрямо Либия, като заяви пред журналисти това, което американските държавници си говорят в частни разговори от дни - че въпреки молбите на либийските бунтовници за военна помощ Съединените щати, поне засега, няма да изложат своите пилоти на риск, като създадат забранена за полети зона над Либия.

Намесата не само би била рискована, твърдят те, но в някои случаи би предизвикала дори обратен ефект, като провокира гневна реакция срещу вмешателството на САЩ в създаденото в Либия политическо движение. Високопоставен представител на правителството на Обама признава, че дилемата пред Обама е иронична. В крайна сметка той е първият чернокож президент, чиято изборна победа беше приветствана по улиците на арабските държави, където много демонстранти свързват собствената си борба с движението за граждански права в САЩ. “Те искат Обама - не американският президент, а Обама - да потвърди надеждите им”, коментира правителственият представител, пожелал анонимност. “Основната му работа обаче е да бъде президент на САЩ”, добавя той.

И така, Обама застана зад опитите на кралското семейство в Бахрейн, дом на Пети американски военноморски флот, да се задържи на власт, въпреки че демонстрантите твърдят, че исканията им не са изпълнени. Вчера той коментира пестеливо политическото недоволство в Саудитска Арабия, която е основен доставчик на петрол за САЩ, когато медиите съобщиха за насилственото разпръскване на протестиращите шиити. Освен това той ограничи критиките на Белия дом към Йемен, чието правителство помага на САЩ да изкоренят терористичната заплаха дори след като силите на властта откриха огън по протестиращите.

Този по-предпазлив подход контрастира рязко с реакцията на Обама към събитията в Северна Африка, където той се отказа от 30-годишният съюз с египетския президент Хосни Мубарак и поиска либийският лидер Муамар Кадафи да се оттегли. Обама обаче балансира между идеалистките си инстинкти и нежеланието си да прибегне до военни действия в Либия, в която Съединените щати ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване