03/13/11 18:47
(http://www.klassa.bg/)

С 90% поскъпва токът от биомаса

Георги Велев
georgi.velev@klassa.bg

С 90% ще се увеличи цената на енергията, добивана от електроцентрали с индиректно използване на биомаса, предвижда в свой доклад Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Увеличението цели да стимулира производството на ток и топлоенергия от биомаса, която в момента у нас не се използва ефективно. Според предложението на ДКЕВР инвеститорите в подобни проекти ще получават по 378,04 лв./мвтч., вместо досегашните 199,05 лв./мвтч. Цената е валидна за централи с мощност до 150 квт, а при съоръжения с мощност до 500 квт. тарифите се вдигат с 87,6% до 344,29 лв.мвтч. За централите над тази мощност инвеститорите ще получават по 271,96 лв. за произведен мегаватчас ток, докато досега производителите еполучаваха 168,08 лв./мвтч. При съоръженията, ползващи отпадна дървесина за суровина вече ще получават по 263,23 лв./мвтч. за производство на енергия, а ако в тези съоръжения се доставя и топлоенергия то те ще получават по 298,84 лв./мвтч.
За производителите на ток от слънчеви и вятърни централи ДКЕВР предвижда намаление на тарифите. Средното понижение на цените при вятърните мощности е около 1,2%. При фотоволтаиците с мощност над 5 квт пика вече за произведен ток ще се заплаща с 4,17% по-малко или 699,11 лв./мвтч. За по-малките централи намалението е с 4,26% и токът оттам ще струва по 760,48 лв./мвтч. Промените се очаква да влязат в сила от 1 април. От тогава ще има и нови цени на природния газ. „Булгаргаз“ вече поиска с 6,61% да се увеличи цената на горивото до 543,05 лв. за 1000 куб. м без ДДС.
Междувременно руската корпорация „Росатом“ обяви вчера, че в момента не се водят официални преговори за цената на АЕЦ „Белене“. Пред БНР енергийният министър Трайчо Трайков обясни, че все още не постигнат консенсус с руската страна по този въпрос. Строежът на централата, по думите му, ще продължи, ако през тази седмица при преговорите се стигне до споразумение.
Генералният директор на корпорацията Сергей Кириенко ще направи и официално запитване към българския министър за сигурността на реакторите на новата централа при земетресения. Причината е изказването на Трайков пред Дарик радио, че двата блока на АЕЦ „Белене“ ще бъдат сеизмично устойчиви, както тези в АЕЦ „Козлодуй“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване