03/14/11 17:37
(http://www.klassa.bg/)

AES плаща неустойки на НЕК за непроизведена енергия

Георги Велев
georgi.velev@klassa.bg

Американската компания AES плаща неустойки на страната ни заради забавения старт на ТЕЦ „AES Гълъбово“ (бившата ТЕЦ „Марица-изток 1“), каза вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той присъства на откриването на рехабилитирания 8 блок на ТЕЦ „Марица-изток 2“, което бе завършено от японската компания „Тошиба“. Модернизацията на съоръжението е приключена с месец по-рано от графика и затова са произведени 15 хил. мвтч повече ток. На церемонията по откриването присъства и японският посланик у нас Макото Ито.
Трайков не уточни какви са неустойките, които AES плаща на НЕК. Има сериозен проблем, който трябва да бъде решен от инвеститора и изпълнителя на централата, подчерта той. Изпълнител на проекта е френската "Алстом пауър". На площадката са изградени два блока с обща мощност от 600 мвт, а стойността на проекта е за 1,3 млрд. евро. Страната ни не получава тока, който е бил планиран, а и мините не са достатъчно натоварени. В същото време обаче не се налага да плащаме скъпата електроенергия на централата, каза Трайков. Цената на тока от новия ТЕЦ ще е 137 лв./мвтч според подписания дългосрочен договор с НЕК.
"Тошиба" пък проявява интерес към изграждането на две нови мощности в комплекса. Инвестицията в тях ще бъде за 350 млн. евро, а съоръженията могат да бъдат изградени на площадката на ТЕЦ „Марица-изток 2“. Според предварителни разчети в централата, част от структурата на БЕХ, могат да се изградят два блока с обща мощност около 500 мвт, допълни Трайков. Междувременно от енергийното ведомство обявиха, че министърът е поискал допълнителни разяснения и гаранции от руската страна за сигурността на реакторите на АЕЦ „Белене“. Очаква се през тази седмица да продължат преговорите с корпорация „Росатом“ за цената на проекта.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване