03/14/11 00:04
(http://www.klassa.bg/)

Япония губи до 100 млрд. долара от катастрофалното земетресение

Икономическите загуби за Япония от разрушителното земетресение в петък са огромни, но едва ли ще надхвърлят 100 млрд. долара – толкова са стрували трусовете през януари 1995 г. в района на град Кобе. Около това мнение се обединиха икономически анализатори, цитирани от световните агенции. Според разчети на компанията AIR Worldwide, която се занимава с анализ на природните катастрофи, само щетите от застрахованото имущество могат да достигнат 34,6 млрд. долара. Изчисленията сочат, че основните държатели на японски облигации са самите японци, а не чужденци, а населението притежава трилиони долари в пощенската спестовна система. Освен това епицентърът на стихията бе североизточното крайбрежие, което е по-малко индустриализирано.
С конкретна цифра на щетите не се ангажира и изпълнителният директор на МВФ Доминик Строс-Кан, който е на посещение в Токио. Премиерът на страната Наото Кан обаче бе категоричен: „Япония се намира в най-страшната криза от Втората световна война насам". Най-засегнатата провинция – Тохуку, генерира 8% от БВП. За да подкрепи местната икономика, Японската банка внесе 55 млрд. йени (480 млн. евро) в 13 банки в тази част на страната. Районът на Канто, който включва Токио и носи 40% от БВП, също бе засегнат, а японската ядрена енергетика бе изправена пред катастрофа след експлозията в защитната обвивка на реактор №1 на АЕЦ „Фукушима“. Министерството на индустрията призова предприятията да намалят потреблението си до стриктния минимум, а голям брой японски фирми веднага спряха работа – сред тях гиганти от ранга на Sony Corp., Toyota, Honda и Nissan. Австрия пък поиска изпитания на устойчивостта на ядрените централи в Европа предвид риск като този след земетресението в Япония, подобни на стрес тестовете за банките.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване