03/14/11 17:49
(http://www.klassa.bg/)

Японската централна банка налива $265 млрд., за да гарантира финансова стабилност

Японската централна банка инжектира 21,8 трлн. йени (265 млрд. долара) на паричния пазар, за да подсигури финансова стабилност след срива на акциите и покачването на кредитния риск, предадоха световните агенции. По време на вчерашното заседание на институцията бе решено веднага да бъдат отпуснати 15 трлн. йени (183 млрд. долара), а в следващите дни ще бъдат предоставени още 6,8 трлн. йени (82 млрд. долара), за да се осигури достатъчна ликвидност.
Финансовата институция удвои размера на програмата за покупка на активи, за да се избегне фискална катастрофа, да се помогне на местния бизнес да се възстанови бързо от кризата и да се подсигури населението с необходимите им средства, съобщава “Блумбърг”. От банката бе заявено, че остават обезпокоени относно влошаването на доверието сред компании и потребители, като е възможно производството да спадне след земетресението и последвалите вълни цунами.
По време на редовното заседание на Японската централна банка с 5 трлн. йени бе увеличена програмата за изкупуване на активи, която достига 40 трлн. йени, равняващи се на 486,4 млрд. долара. Освен 15-те трлн. йени спасителни средства, което е най-голямата еднократна операция, институцията предложи да закупи 3 трлн. йени под формата на правителствени облигации от кредитори, стартирайки от 16 март.
Наред с изливането на пари Японската централна банка обяви, че няма да променя основния си лихвен процент и той се запазва на ниското му равнище между 0% и 0,1%. По този начин държавните финансисти се надяват да помогнат на местната икономика, чиято продуктивност неминуемо ще намалее заради разрушенията и проблемите в инфраструктурата и доставките на ютилити услуги. По време на заседанието управителят на централната банка Масааки Ширакава коментира, че по-сериозна оценка за щетите и икономическите данни, както и мерките, които трябва да бъдат предприети след земетресения в Япония, ще бъдат взети на следващото заседание на банката през април месец. Той каза, че все още няма данни за икономическото влияние от земетресението.


Credit Suisse: Икономическите загуби може да достигнат 171-183 млрд. долара

Икономическите загуби в японските региони, които бяха засегнати от земетресението, ще достигнат между 14 трлн. и 15 трлн. йени (171-183 млрд. долара) на базата на информация, налична към днешна дата, изчисляват от Credit Suisse, цитирани от Ройтерс. Главният икономист на компанията Хиромичи Ширакава коментира, че загубите в засегнатия Североизточен регион на страната вероятно ще бъдат близо 40% от 40-те трлн. йени общи загуби, отчетени след земетресението в Кобе през 1995 г. Според него загубите ще са по-малки заради по-малкия брой офис сгради, търговски съоръжения и магистрали в засегнатите региони. Японските застрахователи и глобалните презастрахователни компании може да получат искове за до 2,8 трлн. йени (34 млрд. долара), свързани със земетресението, сочат предварителни изчисления от AIR Worldwide, цитирани от “Блумбърг”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване