03/15/11 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Когато кучетата летят ниско, времето се разваля

Бездомни кучета на пъпа на София
Бездомно куче спи на пътеката пред столичния хотел “Радисън” срещу парламента. Софиянци твърдят, че бездомните кучета по улиците са се увеличили в последните месеци. Снимка: Георги Николов

Има една легенда за древния наш обичай Русалии. Ролята на участниците в него е благовидна – ритуалът е за плодородие, на водача на русалийската чета родителите са представяли своите деца за нещо като благословия. Дотук добре. Но докато са бродили нощем, при среща с друга подобна чета, русалиите влизали в смъртен двубой. Убитите били заравяни намясто. Така е било отдавна, в езическите времена. Но дошъл момент, когато човешкият живот започнал да бъде ценен. Тогава водачите на русалийските чети се срещали предварително, за да уточнят нощните си маршрути. Така че да не се срещнат.

Освен доказателство, че традициите не са това, което бяха, тази промяна е цивилизована стъпка. Бихме могли да я разказваме на Европа, чието самочувствие нерядко се гради върху подобни легенди. За сметка на това в миналото, под сянката на „Балкантурист”, ние често ужасявахме гостите си с историята за Крум Страшний и никифоровата кратуна. Бяхме решили да шашнем Запада с някаква варварска неподправеност. За тези напъни се таеше дълбок комплекс за малоценност. Компенсирахме родния дефицит, страхливото си озъртане и плътната изолация от останалия свят с измислена неандерталска спонтанност. От соцепохата е известен един кошмарен случай през Дните на хумора в Габрово. Местен шоумен по време на карнавала отрязал опашката на една котка пред изумените очи на чуждестранните гости. Зад подобни изблици несъмнено стои стремежът след като не можем да догоним цивилизования свят, поне да го уплашим.

Все пак става дума за периода на студената война, на натрупани враждебност и недоверие. Тогава кого плашат жителите на Бродилово със своето тричане на кучета? Едва ли биха ни убедили, че с този отблъскващ ритуал отдават само почит към традицията. В него има брутална показност, неудовлетворени групови амбиции. Нещо от рода на „Дори да съм безсилен да реша проблемите си, никой не може да ми попречи да си тричам псето”.Което говори, че някои бесове от тоталитарните времена все още бушуват в българската душица. Има нещо инфантилно в тази демонстрация на мъжественост и груб хумор. Ако това наистина беше национална черта, да го влачим със себе си, но не е. Доколкото можем да се позовем на литературната ни класика, българинът, независимо от своята бедност и неволи, обича животните. Винаги ги е усещал като сродни нему същества, с които влачи един и същ хомот. Да си спомним Сивушка на Боне Крайненеца, скулптурата „Те победиха” на Лазаров и разказа „Вихрушка” на Каралийчев. Ами фолклора? Едва ли има по света песен, в която воловете са наречени ангели. Ако пък трябва да потърсим и по-древни пластове, ще открием кучето, което следва Мадарския конник.

Това, че един обичай е от векове, не го прави непроменим. Толкова достолепни ритуали бяха отхвърлени или забравени, та играта с едно беззащитно куче ли трябва да ни въодушеви? А не е изключено въпросното тричане да е привнесено, защото българските му корени са съмнителни. Смисълът му, обяснен от фолклористите, ни препраща по-скоро към ислямските вярвания. Чрез въртенето на кучето се прогонвали демоните от жената. Известно е „милото” отношение към нежния пол в мюсюлманския свят, като към нещо нечисто, от което се иска само послушание и да ражда мъже. Какво толкова е пострадало село Бродилово от женските бесове не е ясно. Но и гадаенето за плодородие върху кучешките екскременти от днешна гледна точка може да бъде възприето само като горчива ирония. Да не говорим названието „куче” сред мюсюлманите какво значение носи. Дотук с древните корени и българската автентичност на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване