03/15/11 09:21
(http://e-vestnik.bg/)

Стоп на АЕЦ “Белене” от Европа. Закопаните милиони са нищо пред опасността

Проектът за строителството на АЕЦ “Белене” в България трябва да бъде преразгледан, заяви европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер. И специално подчерта геоложката опасност, за която трябва да се направят нови проучвания (виж повече тук).

Репортаж на немска телевизия от онзи ден от гр. Белене показа, че местните не се страхуват след случката в Япония и се надяват централата да се строи, защото ще им даде работа (виж тук).

А в Германия се уплашиха. Както е известно там имаше програма за закриването на всички АЕЦ, която се изпълняваше последователно. Но заради руската енергийна зависимост, програмата беше спряна и беше планирано удължаване на живота на различни АЕЦ. След новините от Япония, обаче,  Германия замрази планираното продължаване на живота на ядрените си централи.

Защо става така, че народ като българския не се плаши от природни и ядрени катастрофи, а германският се плаши? Защото германците са по-прости? Защото са по-северен народ? Но не. В Италия – южна нация, сродна на нашата - по същия начин след катастрофата в Чернобил след референдум затвориха 5 АЕЦ и спряха строежа на шеста. И там като в Германия Берлускони натисна да ги пуснат отново. Но след сегашната случка не се знае дали повечето европейски страни няма да забранят въобще ядрената енергетика. Както по конституция я е забранила Австрия.

Сега може да се окаже, че България трябва да плаща на Русия неустойки. Да се прости със закопаните към 300 млн. евро в Белене (плюс още 1 млрд. за построеното на площадката при комунизма).

Но тези щети са нищо пред милиардите загуби, ако в Белене или Козлодуй стане авария. Поне от пръв поглед се вижда, че Белене е в по-опасен сеизмичен район от Коздлодуй.

Както и да е. Споровете са излишни. Слава Богу, ЕС ще вземе решение, а не местните политици или ядрено лоби.

Както ЕС взе решение да закрие всички реактори първо поколение (каквито бяха блокове 1-4 в “Козлодуй”) и така намали риска за неразумните българи.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване