03/16/11 18:38
(http://www.klassa.bg/)

Валентин Златев, шеф на „Лукойл“: Горивата в България са сред най-евтините в Европа

Не разбирам защо министър Трайков спекулативно взима цифрите – маха акциза, но не отчита ДДС, коментира генералният директор на „Лукойл” Валентин Златев. Според него в България има над 200 вносители на горива и непрекъснато се извършват доставки от Гърция, Румъния и т.н. В момента горивата у нас са едни от най-евтините в Европа, смята Златев. Той заяви, че в компанията производител са най-заинтересовани цените да са нормални, за да има повече продажби. Производство на завода миналата година е било 7,5 млн. т, а сега е спаднало до 5,2 млн. тона, защото българският пазар е свит. В същото време има постоянни разходи – електричество, пара, работни заплати, които сега се разхвърлят върху по-малкото производство и това, естествено, оскъпява. Тенденцията в цяла Европа е цената на дизела да е по-висока, отколкото на бензина, каза още Валентин Златев. Той подчерта, че международните цени са се увеличили с 23% от началото на годината, а ръстът у нас е 12%. Златев допълни, че 50% от цената са данъци, в другите 50% се включват нефт, транспортни разходи, инвестиции, заплати. Ако цените на горивата бъдат намалени още повече, ще трябва да се премине към съкращаване на персонала.
Междувременно вчера от „Лукойл България“ съобщиха, че намаляват цената на бензин А-95 с 1,19%, на А-98 – с 1,14%, а на пропан-бутана – с 3,37%.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване