03/16/11 00:02
(http://www.klassa.bg/)

Космически самолет за 6 млрд. паунда заменя совалките

Пенсионирането на трите космически совалки на НАСА тази година слага край на цяла епоха в Космоса. Изглежда обаче, това е и ново начало, след като учените миналата седмица показаха прототипа на „космически самолет“ за многократна употреба, който се надяват да заеме освободените позиции на трите совалки и да разшири възможностите пред космическия туризъм, съобщи „Дейли мейл“.
Skylon е безпилотна машина, която според създателите й от базирания във Великобритания производител Reaction Engines,ще гарантира евтин и надежден достъп до Космоса. Те се надяват, че космическият самолет ще може да замени вече приключилата своя космически живот „Дискавъри“ и останалите две совалки - „Индевър“ и „Атлантис“, които ще бъдат пратени в музей по-късно тази година, след като приключат по още една мисия. Тайното оръжие на 90-метровата машина е задвижваният с водород ракетен двигател, наречен SABRE (Synergistic Air-Breathing Rocket Engine) и разработен от директора на компанията Алън Бонд. Въпреки че първоначалното му предназначение е било да изстрелва сателити, създателите му смятат, че корабът, който ще може да транспортира между 30 и 40 пътници, ще сложи началото на нова ера в космическия туризъм. Разработването му обаче е едва в начален етап, което означава, че обикновените хора ще трябва да почакат още най-малко 10 години, преди да започнат да си стягат багажа за космически пътешествия.
Марк Хемпсел, директор „Бъдещи програми“ в Reaction Engines, обясни пред Си Ен Ен, че двигателят стартира с изгаряне на водород с въздух, а накрая изгаря водород с течен кислород, подобно на двигателите на совалките. Заради това машината може да излита и каца по същия начин като обикновените пътнически самолети. Хемпсел посочва, че именно тук Skylon се отличава от летателните апарати на НАСА и "Ариана 5" на Европейската космическа агенция (ЕКА), които се нуждаят от изключително скъпи ракети за еднократна употреба за извеждане в орбита. По думите му системата е много надеждна, тъй като основните принципи на работа на двигателя са подробно проучени и тествани, така че няма риск те да откажат да функционират. От компанията обаче се опасяват, че производството би могло да бъде затруднено заради проблеми с финансирането. Според Хемпсел проектът е можел да напредне с много по-бързи темпове, ако е имал инвеститор в по-ранен етап. Засега към 80% от разработката на Skylon се финансират от частно дружество, като остатъкът е допълнен с публични средства, включително 800 000 паунда под формата на награда от ЕКА, предоставена през 2009 г. С напредването на Reaction Engines към следващата фаза по изграждането на прототипа цялата стойност вероятно ще надвиши 6 млрд. паунда.


САЩ купиха 12 места на борда на „Союз“ за свои астронавти

НАСА се договори с „Роскосмос“ за закупуването на 12 места за своите астронавти на борда на корабите „Союз“, предаде Лента.ру, позовавайки се на съобщение на американската космическа агенция. Стойността на договора е 735 млн. долара. Условията му предвиждат 12 американски астронавти да бъдат транспортирани до Международната космическа станция и обратно за периода от 2014 г. до средата на 2016 г. Освен това договорът предвижда тренировки на астронавтите при подготовката им за полети, транспорта им от мястото на приземяването и необходимото медицинско обслужване. Шестима астронавти ще заминат за МКС на борда на „Союз“ през 2014 г., а други шестима – през 2015 г. Всички те трябва да се завърнат на Земята през пролетта на 2016 г. Освен това за всеки от 12-те астронавти на станцията ще бъдат доставени по 50 кг товари.
Миналата година стойността на договора на НАСА с „Роскосмос“ бе 335 млн. долара. Той предвиждаше транспортирането на шестима астронавти в рамките на 2013-2014 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване