03/16/11 18:29
(http://www.klassa.bg/)

Прибалтийските страни се възраждат

„Блумбърг“

Алън Мартинсoн, управляващ съдружник в естонската фирма за дялово инвестиране MTVP, видя как прибалтийските компании, в които бе инвестирал, свиват разходите си с 30% след началото на кризата през 2008 г., за да се справят с тежката рецесия на Стария континент.
Макар че печалбите им се сринаха, всички те оцеляха, донякъде заради предприетите от правителствата мерки за икономии. Днес Естония, Латвия и Литва отново бележат икономически ръст и Мартинсон влага пари в стартиращи проекти като естонския сайт за онлайн запознанства Flirtic.
Способността на прибалтийските държави да понасят икономически несгоди бе похвалена през последните месеци от германския канцлер Ангела Меркел и от Клаус Реглинг, шеф на Европейския фонд за финансова стабилност. Брутният вътрешен продукт на Латвия падна с 18% през 2009 г., а естонският – с 14%. Само така Гърция, Португалия, Ирландия и Испания ще превъзмогнат кризисното си положение, казва Мартинсон.
„За мен ще е изключителна изненада, ако южноевропейските страни сами доведат докрай необходимите мерки, заяви инвеститорът в телефонно интервю от Талин. Мисля, че ще се наложи много сериозна принуда, за да го направят. Може би Европа има нужда от финансова полиция.“
Мартинсон инвестира в книжа от Балтийския регион още след срива на Съветския съюз в началото на 90-те години, когато един компютър струва седем пъти колкото месечното му възнаграждение.
След като регистрираха най-драстичния икономически спад в световен мащаб, сега прибалтийските държави са с постоянен ръст на тримесечна база от началото на 2010 г. Естонските акции са на трето място в света по покачване за миналата година.

Подобрение на рейтинга

Fitch Ratings вдигна кредитния рейтинг на Латвия от джънк до най-ниския инвестиционен. В тази категория я поставя и Moody’s, а Standard & Poor’s я оценява с BB+, което е най-високият ранг за спекулативен рейтинг по системата на агенцията, при това с положителна перспектива.
Кредитните суапове в трите страни (инструменти, които инвеститорите използват за защита от просрочване или за спекулиране с кредитоспособността) са далеч под тези за Гърция, Ирландия и Португалия. Гърция е малко преди Пакистан в тази класация, а Естония е сигурна почти колкото Франция, ако съдим по цената на тези деривати.
Литовската Apranga AB, най-голямата верига за облекла в Балтийския регион, излезе отново на печалба миналата година и вече планира откриването на осем нови магазина през 2011 г. Компанията съкрати работната си ръка с 16% през 2009 г. и понижи заплатите с 30%, за да се справи с драстичния спад в потребителските разходи. Акциите й се покачиха със 160% през миналата година.
В Естония, която въведе еврото през януари, OMX Tallinn Index нарасна със 72,6% през 2010 г. Латвия и Литва са в Топ 10 на страните с най-голям борсов скок. За сравнение гръцките акции паднаха с 41%.
Нещо повече, политическите лидери на трите държави заслужиха доверието на електората. Естонският премиер Андрус Ансип увеличи мнозинството на своята коалиция на проведените на 6 март избори. През октомври латвийците преизбраха премиера Валдис Домбровски, докато управляващата партия на литовския премиер Андриус Кубилиус спечели два пъти повече гласове, отколкото очакваха статистическите агенции, на общинските избори на 27 февруари.
Естония пребори икономическата криза „по удивителен начин“, заяви Меркел на пресконференция на 21 октомври в Берлин, на която присъстваше и Ансип. „Това е добър, дори отличен признак, че Естония е изпълнила критериите за присъединяване към еврозоната, след като успя да се справи в толкова трудни за икономиката времена.“
На 7 март Moody's понижи кредитния рейтинг на Гърция с три степени до Ba1, след като страната поиска от ЕС и МВФ спасителна помощ от €110 млрд. през май миналата година.
Гърците са организирали 496 протеста и шествия през миналата година по данни на полицията, след като правителството увеличи данъците и понижи разходите, за да изпълни условията по спасителния заем. Трима души загинаха при пожар по време на бунтовете в Атина през май.
Moody's понижи и испанския кредитен рейтинг до Аа2 на 10 март с аргумента, че цената за стабилизирането на банковата индустрия ще е доста по-висока от правителствените прогнози.
Програмата за икономии в Ирландия, спасението на банките и международният заем доведоха до победа на опозицията на изборите миналия месец с най-голяма разлика в историята на страната. Предишното правителство загуби подкрепата на гласоподавателите, след като се обърна към МВФ и държавите от еврозоната за спасителен пакет от €85 млрд. през ноември.
Сигурно е обаче, че стоицизмът не е единствената черта на прибалтийските държави. На 13 януари 2009 г. мирен протест прерасна в насилие, когато няколкостотин души се разбунтуваха в стария град на Рига. Латвийското правителство падна около месец по-късно.
Тогава и литовците се разбунтуваха, близо месец след като Кубилиус пое властта на общите избори и след като правителството обяви данъчните увеличения и намаленията на разходите.

Дисциплина на еврото

И в двата региона обезценяването на валутата не е възможен инструмент, макар именно това да е традиционното средство за повишаване на износа и ръста. Южноевропейските държави и Естония членуват в еврозоната, а Латвия и Литва имат за цел да се присъединят до 2014 г. и затова трябва да ограничат колебанията на валутните курсове.
В близката история на прибалтийските страни може би се крие и някакво обяснение за устойчивостта им, заяви Хардо Паюла, икономист в SEB AB в Талин. Латвия, Литва и Естония, които бяха окупирани от Съветския съюз в продължение на близо 50 години, преживяха неговия срив. Последните няколко години преди независимостта си през 1991 г. те преживяха хиперинфлация, недостиг на хранителни стоки и гориво, както и стопяване на спестяванията.
„Доста трудно е да си представим, че един разглезен гражданин на някоя западна държава с щедра социална система ще приеме намаляване на възнагражденията, както в тази част от Европа в последните няколко години, обяснява Паюла. Голям шум се вдигна заради спада на БВП на прибалтийските републики с около 16-17% през 2009 г., но трябва да тълкуваме фактите в контекст. Общото производство се срина вероятно с близо 70% в началото на 90-те години.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване