03/16/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Страх и недоверие в Калифорния

ДПА

Кадър от филма “Битката за Лос Анжелис”

Иронично е, че на фона на картините от земетресението и ядрената криза в Япония, залели американските медии, най-популярният филм в САЩ тази седмица е динамичен, непретенциозен екшън, озаглавен Battle: Los Angeles (”Битката за Лос Анжелис”), в който огромният калифорнийски град е разрушен и опожарен от извънземни нашественици. В холивудската версия взвод дръзки морски пехотинци спасява града от пълно унищожение.

Ще са нужни обаче много повече от неколцина смели войници, за да спасят емблематичния мегаполис, ако той бъде застигнат от далеч по-реална опасност - силно земетресение. Според Южнокалифорнийския сеизмологичен център такова земетресение почти сигурно ще се случи до 30 години. Сеизмолозите прогнозират 99,7 процентен шанс за трус с магнитуд 6,7 и 46 процентен шанс за земетресение с магнитуд 7,5. Подводният трус с магнитуд 9 и последвалата го 10- метрова вълна цунами пометоха североизточното крайбрежие на Япония, убиха хиляди и създадоха опасност от разтапяне на активната зона в реактор в японска АЕЦ.

Калифорнийците са наясно с разрушителния потенциал на земетресенията и без помощта на статистиката. Мнозина още помнят труса с магнитуд 6,7 в Нортридж от 1994 г. ( 57 загинали, 20 милиарда долара щети) и този с магнитуд 7,1 в Лома Приета (63 загинали, 15 милиарда долара щети). Но много повече калифорнийци са склонни да пренебрегват опасността от земетресенията, особено след като щатът преживя няколко силни труса през последните години, които предизвикаха незначителни или никакви щети, понеже поразиха незаселени райони, посочва директорът на Южнокалифорнийския сеизмологичен център Том Джордан. “В Калифорния преобладава измамно чувство на самодоволство,” заяви той за ДПА. “Ние категорично не сме така добре подготвени, както японците.”

Най-населеният и икономически жизнеспособен щат е и най-рисковият в сеизмологично отношение в САЩ, което го сближава с Япония. В него има две атомни електроцентрали, построени върху или близо до разломни линии. АЕЦ Сан Онофре, недалече от Сан Диего, е проектирана да издържи земетресение с магнитуд 7 и 8-метрово цунами, а АЕЦ Диабло Кениън, на 300 км северно от Лос Анджелис, е конструирана така, че да устои дори на трус с магнитуд 7,5.

Според сеизмолозите структурата на разломните линии в Калифорния е такава, че щатът едва ли някога ще бъде поразен от трус с магнитуд над 7 - но в светлината на неочакваната мощ на японското земетресение в петък мнозина оспорват тази преценка. Говорител на Сан Онофре подчерта вчера, че електроцентралата е безопасна, но заяви, че управата й ще извлече необходимите изводи от бедствието в Япония. “Ще разучим подробно техните действия при извънредната ситуация и ще си водим бележки за всичко, което можем и трябва да приложим тук,” заяви той. “Мерки ще бъдат взети много енергично.”

Калифорния се справя добре с обучението и подготовката на населението да реагира при земетресения. Липсват й обаче два основни компонента, за да смекчи потенциалната катастрофа: система за ранно предупреждение като японската, която да даде на местните жители няколко безценни секунди, за да потърсят подслон преди да връхлети трус или цунами и масово застраховане против земетресения на бизнеса и собствениците на жилища.

Люси Джоунс, старши изследовател в Геологическото дружество на САЩ, казва, че много от елементите са налице, за да бъде конструирана система за ранно предупреждение, но на властите не достигат около 100 милиона долара, за да я завършат. “Трябва да погледнем какво става в Япония и да видим как това може да ни помогне,” отбелязва тя. И макар че наемодателите задължават собствениците на жилища да застраховат имотите си, те не са длъжни да правят застраховка против земетресения, която всяка година може да им струва до 10 процента от стойността на имота. “Едва 11 процента от собствениците имат такава застраховка,” казва Джордан. “Проблемът е, ...

Публикувана на 03/16/11 22:25 http://e-vestnik.bg/11297/strah-i-nedoverie-v-kaliforniya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване