03/16/11 10:11
(http://e-vestnik.bg/)

Уго Чавес се отказа от руската АЕЦ, на Бойко не му увира тиквата. Има нещо…

Президентът на Венецуела Уго Чавес заяви, че прекратява новооткритата ядрена програма на страната. Миналата година Венецуела и Русия подписаха договор за изграждането на първата АЕЦ. Уго Чавес, който съвсем няма авторитета на мъдър държавник, заяви по телевизията, че случилото се в Япония показва колко опасни са централите.

Бойко Борисов - българският Уго Чавес (както сполучливо го определиха заради безподобния му популизъм) - не се отказва от АЕЦ “Белене”. В парламента заяви, че големите нямало да се откажат от ядрена енергия и само ще има проверки, а проектът “Белене” ще стане.

Ситуацията създава дилема да се определи кой е по-умен от двамата популисти? Дали популистът Чавес, който заради безопасността на народа си се отказва от АЕЦ? Или популистът Борисов, който напук на световните притеснения за АЕЦ и спирането на 7 централи в Германия, настоява да се строи “Белене”, защото е в интерес на държавата?

Първият демонстрира открита любов към Русия, но това не му попречи да замрази жадуваната от нея ядрена програма във Венецуела. Вторият не демонстрира такава любов към Русия публично. Дори като дойде на власт обяви, че замразява АЕЦ “Белене”, после твърдеше, че ще я правят само ако е изгодно, на ниска цена. А напоследък твърди, че ако не я “направим”, токът ще поскъпне 18 пъти и България ще фалира за 15 години с “ток от перки и тецове”.

Вече стана ясно, че българският Уго Чавес си обръща мнението наопаки дори в рамките на една седмица. Но с АЕЦ “Белене” няма шега. Рискът е голям. Това, което става в Япония, показва, че келепирът от АЕЦ може да се изпари само за 3 дни. Разходите след тази авария ще надхвърлят всички разходи за строителството на АЕЦ “Фукушима”, заедно с печалбата от произведения ток.

А ако се стигне до масово заразяване на населението, това не може да се измери в пари. Но българският премиер в момента на най-голямата световна криза на ядрената енергетика от Чернобил насам, настоява да строи АЕЦ. Дори против преобладаващото обществено мнение в момента – първите анкети показват, че около 2/3 от българите са против АЕЦ “Белене”.

Някои ще кажат, че Борисов го натискат руснаците. Както може да се предполага, с моркова и тоягата. А той дали въобще се е съпротивлявал?

Дали приказките му против “Белене” в началото като стана премиер не бяха само за да си вдигне цената?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване