03/16/11 18:45
(http://www.klassa.bg/)

Фиктивни фирми точат милиони от НОИ

Фиктивни фирми с множество бременни и болни служители; продавачи в село без магазин, пенсионери от предприятие, в което никога не са работили, са само част от разкритите измамни схеми за източване на НОИ с милиони левове. Това стана ясно след работна среща вчера на ръководството на НОИ с представители на НАП, Главна инспекция по труда, „Криминална полиция“, НЗОК и Дирекция „Медицински одит“ към здравното ведомство. „Само през миналата година е било предотвратено изтичането на около 18 млн. лв. от обезщетения чрез фиктивни фирми и друг род измами“, съобщи управителят на НОИ Христина Митрева. Според нея има фирми, които се създават единствено за да източват държавата, и те отлично познават законите. Затова през 2010 г. са били въведени нормативни промени, които спират част от досега възможните измами, но институциите набелязват още стъпки за затягане на контрола. „През първите два месеца на годината органите са направили проверка за осигурителни измами и са стигнали до 1206 случая на работещи лица без трудови договори. Само за около 10 работни дни са изплатени забавени заплати за около 7 млн. лв.“, посочи ръководителят на Главна инспекция по труда Румяна Михайлова. От НОИ предлагат да се изработи рисков профил на фирмите, които са недобросъвестни работодатели и бавят сключването на договори, плащането на заплати или пък често техни служители излизат в болнични и в майчинство. Те ще бъдат вписани в специален регистър.
Директорът на Главна дирекция “Криминална полиция” Ангел Антонов съобщи, че през миналата година са били образувани 210 проверки във връзка със сигналите на НОИ за увеличения брой болнични и впоследствие прокуратурите в страната са образували 39 досъдебни производства, които се водят и в момента. Има предложение да се следят и лекарите, които издават болнични листове, тъй като има данни за медици, които издават фалшиви документи. Митрева е на мнение, че обезщетенията за временна нетрудоспособност трябва да се плащат само при платени осигуровки, за да се спре този вид злоупотреби. Обсъжда се идеята за създаване на консултативен съвет за борба с осигурителните измами към социалното министерство.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване