03/16/11 18:37
(http://www.klassa.bg/)

Цената на дизела може да падне между 15 и 20 ст. за литър

Маргарита Димитрова
m.dimitrova@klassa.bg

Три са възможните мерки, чрез които държавата би могла да повлияе върху цените на горивата и те да спаднат между 15 и 20 ст. за литър, стана ясно след вчерашната среща между представители на браншовите организации на превозвачите, производителите и вносителите на горива с премиера Бойко Борисов и с министрите на финансите, на икономиката и на транспорта. Договорено е до следващия вторник сформираната за целта работна група да даде отговор на предложенията на превозвачите, съобщи Миролюб Столарски, председател на Българската асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт /БАСАТ/. Той обясни, че първата стъпка е да отпадне компонентът на биодизела в горивата и в резултат цената за крайния потребител ще се понижи с 6–7 ст.
Следващото предложение е държавата и бизнесът да си поделят ангажимента да се намали задължителният резерв, който трябва да държат вносителите на склад, и държавата да поема половината от този ангажимент. Последната мярка е да се освободи от акциз биокомпонентът в дизела и бензина.
Подкрепяме тези предложения и те са единствените разумни, коментира Андрей Делчев, председател на Петролната и газова асоциация. Той съобщи, че по време на вчерашната среща не е имало обвинения за незаконни споразумения между фирмите търговци, нито е ставало дума, че производителят злоупотребява с господстващото си положение.
Очевидно няма много неща, които държавата би могла да направи, за да влияе върху цените на горивата, защото сме ограничени от размера на акцизите, които трябва да прилагаме. Съществуват малки резерви, коментира енергийният министър Трайчо Трайков. Той обясни, че едните са свързани с биокомпонента. Другите опират до използването на електромобили. Черпейки електроенергия, колите на ток допринасят да се изпълни заложената цел, според която до 2020 г. 10% от горивата в транспорта трябва да са от възобновяеми източници. Според Трайков числата показват, че с изключение на Литва в момента у нас акцизът за дизела е най-нисък в ЕС. Въпреки това в цели 10 европейски държави цената на дизеловото гориво без ДДС е по-малка, отколкото в България. Това означава, че вероятно производствената цена у нас е висока в сравнение с чужбина, допълни икономическият министър. Според него, тъй като имаме свободен пазар, подобна ситуация би трябвало да доведе до увеличен внос, който да коригира завишената норма на печалба. Когато това не се случва, или има подозрение за някакво споразумение на пазара, за което очакваме мнението на КЗК, или трябва да се улесни вносът и да се свали цената. Никой нищо не твърди и не отправя обвинения, но има въпроси, на които не сме получили отговор досега, допълни Трайков. Той заяви, че подкрепя превозвачите в желанието им да могат да внасят гориво при опростени процедури и при спазване на митническото и акцизното законодателство.
Представителите на българския транспортен бизнес отлично знаят, че възможностите на държавата в момента са много ограничени. В голяма степен тези цени са отражение на това, което България е подписала преди присъединяването си към ЕС, коментира транспортният министър Александър Цветков.
Има две теми, по които не си заслужава да се говори много, защото те са предопределени. Едната са акцизите за бензина и за дизела, залегнали още на 13 октомври 2004 г., когато е подписан първоначалният документ за влизането на страната ни в ЕК. Има анекс, в който е регламентирано увеличаването на ставките в периода от 2005 до 2013 г. В момента страната е на минималните нива, обясни финансовият министър Симеон Дянков. Оказва се обаче, че у нас бензинът се облага с около 4 евро повече. Заложеният минимум в ЕС е 359 евро на 1000 литра, а в страната ни акцизът е 362,02 евро на 1000 литра. Всяка промяна се прави с нотификация на ЕК, която изисква няколко месеца. Ефектът ще е под 1 ст. за литър и не е нещо, по което си заслужава да се работи, коментира Дянков. Той беше категоричен, че ще продължава да отстоява позицията, ако бюджетът има възможност, да се сваля ДДС за всички, а не за отделни сектори. Освен това този данък се връща на товарните превозвачи и евентуалното му понижение по никакъв няма да им помогне, обобщи финансовият министър. Днес той ще бъде в Брюксел, където заедно с експертите на ЕК ще обсъди възможни ли са мерките, за които са се разбрали представителите на българското правителство и транспортния бранш.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване