03/17/11 00:03
(http://www.klassa.bg/)

Асен Агов, народен представител от Синята коалиция: Безопасната ядрена енергетика има бъдеще

- Г-н Агов, във вторник от парламентарната трибуна вие попитахте министър-председателя Бойко Борисов как ще реагира правителството на настояването на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер да бъде преразгледан проектът за строителството на АЕЦ „Белене” заради инцидента в японската атомна централа. Останахте ли удовлетворен от отговора на премиера?
- На този етап не е ясно какво ще предприеме правителството. Изявлението на комисаря Йотингер беше направено буквално часове по-рано и премиерът надали е имал време да обмисли как ще се действа и как трябва да протече проверката. Но несъмнено е, че такава проверка трябва да се направи. И след като европейската комисия е решила да провери всички ядрени реактори в Европа, няма как проектът „Белене” или реакторите в Козлодуй да останат извън тази проверка. Ние от Синята коалиция сме категорично за такава проверка. Смятаме, че тя ще докаже несъстоятелността на решението да се строи атомна централа край Белене, защото предвидените за там реактори – като модел - Русия не продава никому другиму. В Турция, във Финландия се доставят друг вид руски реактори.
Затова нашата парламентарна група смята, че на този етап трябва да се замрази всякаква проектантска дейност и всякакви усилия да се договаря по-нататъшно строителство на АЕЦ „Белене”.

- Смятате ли, че е необходимо изслушване в Народното събрание на премиера и министъра на енергетиката, за да се разбере какво ще се прави оттук нататък?
- Неуместно би било изслушването на министър-председателя, тъй като събитията в Япония предизвикаха много силна и еднозначна международна реакция. Проектът „Белене” – повтарям - трябва да се замрази до извършването на проверките, за които говорихме преди малко и едва след тяхното приключване, след произнасянето на Европейската комисия, може да се мисли как да се действа занапред спрямо атомната енергетика у нас. Искам да подчертая, че тя има бъдеще, ако технологиите са развият и усъвършенстват предвид уроците, които имаме от вече три катастрофи – в САЩ, в Украйна и сега в Япония.

- Защо тогава сте уверен в нейното бъдеще в България?
- Аз съм убеден, че технологиите ще бъдат значително подобрени с оглед на сигурността. И тогава вече – а вероятно по това време България ще има друг премиер – ще седнем и ще обсъдим какво ще правим с атомната енергетика. Например животът на пети и шести блок в Козлодуй може и трябва да бъде удължен, защото това са надеждни реактори. И освен това, редно е там, където има инфраструктура, и където има сигурност – защото в АЕЦ „Козлодуй” има сигурност – да се мисли за времето, когато пети и шести блок ще излязат от експлоатация, независимо от удължения срок. Явно трябва да има заместващи мощности. Но всичко това трябва да се анализира и обсъди, за да се види каква е степента на сигурност, която ще бъде гарантирана. А като доставчици на новите реактори там нека се явят всички – руснаци, американци, французи, и да видим кой ще предложи най-доброто и най-сигурното решение.

- Къде според вас трябва да се формира българската позиция спрямо общата енергийна политика на Европейския съюз – в парламента или изцяло от изпълнителната власт?
- Имам усещането за непоследователност дори за противоречивост. Веднъж се казва едно, друг път – точно обратното, след месец – трето, а после се връщаме на първоначалната позиция. Така не се прави политика. Онова, което прави впечатление, е, че Европейската комисия и европейските институции създават една много стройна енергийна стратегия и също толкова стройна енергийна политика. България, разбира се, има своите бележки, но във всички случаи – както личеше във вторник и от доклада на министър-председателя – България подкрепя общата европейска енергийна стратегия и политика. Подкрепяйки стратегията обаче, трябва да сме наясно каква е очакваната консумация у нас – нещо, което трябва да прогнозират специалистите. Какви ще са ресурсите, необходими за производството му, дали ще са ядрени мощности или възобновяеми източници, токът от които обаче е много скъп. Това са преценки, които трябва да направят експертите и съответно да предложат на политиците варианти за решения. Но при всички положения България ще участва в общата енергийна политика на Европейския съюз.


Интервюто взе Борислав Михайлов

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване