03/17/11 00:04
(http://www.klassa.bg/)

Скритият дълг на България в осигуряването е 242% от БВП

Лили Мирчева
lili_hris@abv.bg

Скритият дълг на България се измерва на 242% от БВП, съобщи Драгомир Белчев, финансов директор в Института за икономическа политика, по време на международна конференция „Скритият дълг в обществената система за социално осигуряване“. Експерти от фондация „Ханс Зайдел“ пък изчисляват, че за страните от ЕС скритият дълг е средно 200% от БВП на всяка държава и надхвърля 4 до 6 пъти явния дълг, отчитан от Евростат и регулиран от Маастрихтските критерии.
„Очакванията са до 2040 г. скритите задължения на страните членки да надскочат 12 пъти явните“, прогнозира Емил Слажак от Варшавския университет по икономика. Основни причини за това са разходно ориентираните осигурителни системи на европейските държави, застаряващото население и растящият дефицит в 27-те страни на ЕС.
На практика пенсионните вноски на сега работещите хора моментално отиват за изплащане на пенсиите на сегашните пенсионери, а самите работещи получават обещание от държавата, че също ще бъдат обезпечени на старини. Тъкмо това обещание е бъдещ разход и вече носи дълг на държавата.
В момента 5% от доходите на работещите в България, родени след 31.12.1959 г., отиват в сметка на осигурения като лични вноски във втория стълб на пенсионната система, а не за пенсиите на възрастните хора. Колкото повече вноските се пренасочват от солидарния модел (основан на „договор между поколенията“, което означава, че едното поколение плаща пенсиите на предишното поколение към личната пенсионна сметка), толкова по-трудно е на държавата да финансира сегашните пенсии.
За да се справят задлъжнелите икономики със скрития дълг, трябва да се приложат комплексни мерки, защото само фискалните не са достатъчни, коментира за „Класа“ д-р Огнян Хишов, ръководител на проекта, изследващ скрития дълг на държавите в ЕС. Той уточни, че по данни на ЕК България е сред страните със средни стойности в класацията на застрашените от натрупване на скрит дълг държави. Хишов подчерта, че за да се реши проблемът, държавите се опитват да увеличат данъчното бреме или вноските, както и да намалят публични разходи. Но в държавите с висока задлъжнялост това няма как да се случи и икономиките им не могат да се справят с такава тежест.
Според прогнозите на Института за икономическа политика дефицитът на пенсионната система в страната се очаква да бъде стопен през 2017 г., като до 2035 г ще се натрупва резерв, чрез който по-късно ще се покриват дефицитите. Друг начин за покриване е Сребърният фонд, който по мнение на експертите би трябвало да има по-активно участие в капиталовите пазари, за да носи по-висока доходност.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване